Osteoporoza, cunoscută ca boala oaselor fragile, este o afecţiune care macină oasele în timp şi duce spre pierderea în înălţime şi/sau curbarea coloanei vertebrale.
Osul este un ţesut viu, scheletul osos este într-un proces continuu de formare şi resorbţie (distrugere). Osteoporoza apare prin dezechilibrul celor două procese: fie prin creşterea resorbţiei (distrugerii), fie prin scăderea formării de ţesut osos. Până la vârsta de 30 de ani, formarea de ţesut osos este cu mult superioară resorbţiei. După 30 de ani, atât bărbaţii, cât şi femeile pierd din masa osoasă anual. La femei, pierderea osoasă creşte odată cu apariţia menopauzei. La bărbaţi, prezenţa hormonilor sexuali masculini protejează împotriva pierderii masei osoase, ceea ce face ca, în cazul lor, osteoporoza să apară după vârsta de 65 ani.
În general, la medic ajungem când avem o durere de spate apărută brusc, care se mai ameliorează în repaus şi se accentuează la ridicarea greutăţilor. Alte manifestări sunt pierderea în înălţime şi modificările coloanei (cifozări, „cocoaşă”). Este important de ştiut că putem preveni această boală, care apare la majoritatea femeilor peste 50 de ani ajunse la menopauză. Este suficient să facem o măsurătoare simplă la cabinetul medicului de familie şi vom şti dacă avem osteoporoză sau suntem în prestadiul osteoporoze: osteopenia. Această investigaţie nu este dureroasă, nu este foarte costisitoare şi ne scuteşte de suferinţă.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…