Categories: SănătateSocial

Sindicatul medicilor cere parlamentului sa respinga legea privind coplata

Comisia de sănătate din senat a adoptat proiectul de lege privind coplata pentru serviciile medicale. Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România consideră însă proiectul antinaţional şi cere parlamentului să-l respingă.

„Solicităm ca parlamentul să facă două modificări esenţiale la acest proiect. Să stipuleze clar că, în primul rând, coplata reprezintă un procent din plată, dar nu mai mare de 10%, iar în al doilea rând, să modifice contribuţiile pentru sănătate la fel cum erau ele propuse în 1997, adică 7% atât din partea angajatorului, cât şi din partea angajatului”, spune Dan Pereţianu, vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor. Reprezentanţii acestei organizaţii profesionale fac o comparaţie între coplata pe care vrea să o impună Guvernul României şi cea care există în Germania, Suedia şi Franţa. În aceste ţări, coplata este definită financiar ca un procent din plata propriu-zisă a serviciului medical, iar plata este ceea ce primeşte furnizorul de serviciu (cabinet, dispensar, policlinică, spital) de la casa de asigurări, landul sau trustul de sănătate, în funcţie de organizarea sistermului din ţara respectivă. În Germania, salariul minim este de 1.200 de euro, iar coplata este de 10 euro, ceea ce înseamnă 0,83%. În Franţa, salariul minim este de 1.365 de euro, iar coplata la specialist este de 7 euro, adică 0,5%. În România, unde salariul minim este de 600 de lei, coplata propusă de guvern, pentru un consult la medicul specialist, este de 10 lei, adică 1,67%.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

7 ore ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

8 ore ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

10 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

12 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

13 ore ago