Categories: Sport

„Chirurgul” si „Bijutierul”, „caini” cu pedigree violet

Zilele în care Poli vindea jucători exponenţiali către Dinamo Bucureşti au apus, dar niciun un suporter polist nu ar fi crezut că primul titlu din istoria clubului ar putea trece prin bocancul unuia sau mai mulţi dinamovişti.

A fost Titi Varga, fundaşul cu un şut năprasnic, mai bun marcator decât mulţi dintre atacanţii timişoreni în anii’90. A urmat Cosmin Contra, tot fundaş dreapta, care, după ce a plecat de la Dinamo, pe vremea când evolua pentru spaniolii de la Alaves a fost declrat cel mai bun fundaş dreapta din Europa. Nu-l putem uita pe Florin Bătrânu, cel care a ajuns la Dinamo după o escală la FC Naţional, dar nici pe Florin Macavei, un fundaş despre care regretatul Costică Rădulescu spunea că poate ajunge jucător de „naţională”. Deschizător de drumuri a fost însă Marcel Sabou, care a fost luat prin metode specifice epocii de aur de echipa miliţiei de la studenţi, dar nu a făcut prea mulţi purici la Dinamo, pentru că a rămas, fără acordul clubului, în Spania, cu câteva luni înainte de Revoluţia din 1989. Au fost jucători după care adevăraţii polişti au jelit, pentru că au ajuns să îmbrace tricoul unei echipe pe care o urăsc de când se ştiu.
Foarte rar s-a întâmplat ca la Timişoara să ajungă vreun dinamovist cu nume. Drumul părea să aibă un singur sens. Pentru totdeauna. Niciun un înfocat suporter polist nu ar fi crezut că primul titlu din istoria clubului ar putea trece prin bocancul unuia sau mai mulţi dinamovişti. Alexa şi Zicu. Primul este căpitanul Politehnicii, iar celălalt este fotbalistul care face tot. Marchează pe bandă rulantă, centrează decisiv, pasează excepţional pentru colegii din atac. Este idolul tribunelor de pe arena Dan Păltinişanu. Este „Bijutierul” echipei. „Chirurgul”, cum i se mai spune lui Alexa, şi „Bijutierul” au fost cândva oameni de bază la Dinamo Bucureşti, echipă cu care au câştigat pentru prima dată titlul de campioni. Acum îşi doresc mai mult ca niciodată să repete isprava în tricoul violet. Iulian Tameş, Helder şi Ovidiu Burcă sunt ceilalţi ex-câini care completează „haita” de la Timişoara şi care au acelaşi obiectiv: Poli campioană!

Share
Published by
Cosmin Bradu
Tags: dinamopoli

Recent Posts

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

4 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

7 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

7 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

7 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

7 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

9 ore ago