Categories: SocialUltima ora

Controale cu noaptea in cap la Piata de Gros

Poliţişti, jandarmi, comisari de la Garda Financiară, reprezentanţi ai Protecţiei Consumatorilor şi Inspectoratului Teritorial de Muncă au luat cu asalt, în zorii zilei de vineri, Piaţa de Gros.

Controalele au început la ora 5,30, în forţă,. Telefoanele în perimetrul pieţei au fost bruiate, iar fiecare comerciant a fost luat la întrebări. S-au controlat actele de provenienţă a mărfii, facturile şi, mai ales, dacă s-au plătit toate taxele pentru fructele, legumele şi zarzavaturile importate. „Ei cumpără marfă de peste tot, de la Africa de Sud la America de Sud, până în Europa. Problema este că în acte cumpără, să spunem, un kilogram, cantitate pentru care plătesc accize, dar în realitate cumpără o tonă”, a declarat unul dintre anchetatori.
Piaţa de Gros Mega Fresh este o investiţie de peste 2,5 milioane de euro, a Primăriei Timişoara, din fonduri nerambursabile germane. Potrivit edililor, aceasta a fost gândită ca o alternativă la specula din pieţele timişorene şi dispune de spaţii de depozitare, expunere şi comercializare care se întind pe o suprafaţă de 2,64 hectare. Mega Fresh a devenit însă raiul traficanţilor de cartofi, morcovi, portocale şi salată verde. Afacerile mergeau aşa de bine pentru traficanţi, încât, în 2009, municipalitatea a investit, prin intermediul societăţii SC Pieţe SA, încă un milion de euro în aceasta, şi a construit o nouă hală. Zeci de tone de legume şi fructe erau introduse ilegal în ţară, periodic, fără plata drepturilor băneşti cuvenite statului. Marfa se vindea la Piaţa de Gros cu acceptul „tacit” al inspectorilor municipalităţii.

Evaziunea fiscală în domeniului comerţului cu legume-fructe în România este uriaşă. O analiză a Curţii de Conturi la instituţii din cadrul ANAF, pe anii 2008 – 2009 arată că aceasta a a fost de cel puţin 500 de milioane de lei, doar în ceea ce priveşte TVA.. „Concluzia analizei este că domeniul comerţului cu legume şi fructe se caracterizează printr-o evaziune situată la un nivel minim de 60% din totalul pieţei. (…) evaziunea fiscală în acest domeniu este de minimum 500 de milioane de lei în perioada analizată (2008-2009), doar în ceea ce priveste TVA, la care se adaugă evaziunea fiscală la impozitul pe profit şi la alte impozite”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi. Potrivit aceleiaşi surse, 186 de firme deţin aproximativ 95% din importurile şi achiziţiile intracomunitare din perioada 2008-2009. Firmele au ca acţionari mai ales cetăţeni de origine turcă, irakiană, pakistaneză sau ucraineană.

Update: În urma controalelor au fost date, până în prezent, 37 de sancțiuni, în valoare totală de 200.000 de lei. Au fost confiscate peste două tone de mere, 1,5 tone de ciuperci și mai multe tone de cartofi, dar și 9.000 de pui vii.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago