Categories: SocialUltima ora

Romania: minunata, vazuta prin ochi de refugiat

Tot mai mulţi români se gândesc să plece din ţară şi să îşi facă un viitor oriunde altundeva. În acelaşi timp, zeci de refugiaţi aşteaptă cu sufletul la gură să ajungă în România. Câţiva dintre ei, sosiţi deja la Timişoara, explică de ce au vrut atât de mult să vină aici.

Un ziarist din Bagdad, un sculptor irakian, un călugăr tibetan, doi camerunezi şi doi afgani au intrat, aşa cum au promis organizatorii evenimentului, într-o librărie. Toţi şapte au solicitat azil în România, după ce viaţa în ţările lor de origine s-a dovedit a fi imposibil de suportat. Şi-au luat destinele în propriile mâini şi au fugit din locurile atât de familiare lor, ajungând într-o ţară care li se pare raiul de pe pământ. Asta au şi vrut să le povestească românilor prezenţi la inedita întâlnire: cât de frumoasă este ţara lor. Aceasta le asigură solicitanţilor de azil cazare şi 3,5 lei pe zi pentru mâncare sau orice altceva credeţi că s-ar putea face cu această sumă.
Dhonden Ngawang are 32 de ani şi vine din Nepal. Ca să poată fugi de acolo, timp de trei săptămâni a traversat lanţul Himalaya pe jos. Prima escală a fost Moscova. Acum, e la Timişoara, în România. „Am plecat după ce familia mea m-a făcut să înţeleg că, rămânând acolo, îmi făceam doar rău. Dar, pe de altă parte, le făceau şi lor rău”, a povestit tânărul. Fiind activist civic şi susţinător al lui Dalai Lama, a fost închis, bătut şi supus unor tratamente inumane. Totul, pentru că a participat la acţiuni de protest. România este o ţară creştină, iar cea mai mare parte a refugiaţilor sunt musulmani. Tot ei explică însă de ce au preferat să vină aici, în loc să meargă într-un loc mai apropiat de cultura şi obiceiurile lor. „De ce România? Pe de o parte, fiindcă aici nu este război. Apoi, românilor nu le pasă ce religie ai”, spune ziaristul irakian. Ideea e continuată de Nabrad Khalil Mohamad. Are 43 de ani, e artist, sculptor, şi, din adolescenţă, a trăit într-o ţară măcinată de conflicte de tot felul. „După 30 de ani de război în ţara ta, cred că ai dreptul să cauţi securitatea şi liniştea altundeva”, a explicat irakianul, aflat de patru luni în România.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

13 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

14 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

15 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

16 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

17 ore ago