Categories: SocialUltima ora

Romania: minunata, vazuta prin ochi de refugiat

Tot mai mulţi români se gândesc să plece din ţară şi să îşi facă un viitor oriunde altundeva. În acelaşi timp, zeci de refugiaţi aşteaptă cu sufletul la gură să ajungă în România. Câţiva dintre ei, sosiţi deja la Timişoara, explică de ce au vrut atât de mult să vină aici.

Un ziarist din Bagdad, un sculptor irakian, un călugăr tibetan, doi camerunezi şi doi afgani au intrat, aşa cum au promis organizatorii evenimentului, într-o librărie. Toţi şapte au solicitat azil în România, după ce viaţa în ţările lor de origine s-a dovedit a fi imposibil de suportat. Şi-au luat destinele în propriile mâini şi au fugit din locurile atât de familiare lor, ajungând într-o ţară care li se pare raiul de pe pământ. Asta au şi vrut să le povestească românilor prezenţi la inedita întâlnire: cât de frumoasă este ţara lor. Aceasta le asigură solicitanţilor de azil cazare şi 3,5 lei pe zi pentru mâncare sau orice altceva credeţi că s-ar putea face cu această sumă.
Dhonden Ngawang are 32 de ani şi vine din Nepal. Ca să poată fugi de acolo, timp de trei săptămâni a traversat lanţul Himalaya pe jos. Prima escală a fost Moscova. Acum, e la Timişoara, în România. „Am plecat după ce familia mea m-a făcut să înţeleg că, rămânând acolo, îmi făceam doar rău. Dar, pe de altă parte, le făceau şi lor rău”, a povestit tânărul. Fiind activist civic şi susţinător al lui Dalai Lama, a fost închis, bătut şi supus unor tratamente inumane. Totul, pentru că a participat la acţiuni de protest. România este o ţară creştină, iar cea mai mare parte a refugiaţilor sunt musulmani. Tot ei explică însă de ce au preferat să vină aici, în loc să meargă într-un loc mai apropiat de cultura şi obiceiurile lor. „De ce România? Pe de o parte, fiindcă aici nu este război. Apoi, românilor nu le pasă ce religie ai”, spune ziaristul irakian. Ideea e continuată de Nabrad Khalil Mohamad. Are 43 de ani, e artist, sculptor, şi, din adolescenţă, a trăit într-o ţară măcinată de conflicte de tot felul. „După 30 de ani de război în ţara ta, cred că ai dreptul să cauţi securitatea şi liniştea altundeva”, a explicat irakianul, aflat de patru luni în România.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Crin Antonescu, reconfirmat drept prezidenţiabil al coaliţiei guvernamentale. Alegeri pe 4 şi 18 mai

Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 și 18 mai, au decis liderii coaliției de…

8 ore ago

Proiectul de extindere al Oncohelp intră în dezbatere publică la Primăria Timișoara. Are probleme, spune Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei a solicitat și primit organizarea unei dezbateri publice pe un proiect…

11 ore ago

Facultatea de Arte și Design Timișoara se pregătește de sărbătoare în 2025

În 2025, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT sărbătorește 35 de ani de…

12 ore ago

Abonamentele TimPark pentru anul 2024 sunt valabile până în 15 ianuarie

Toate abonamentele de parcare având valabilitatea până la data de 31.12.2024 pot fi folosite până…

13 ore ago

44 de persoane au rămas fără permis. Zeci de oameni, certați cu legea la început de an

În perioada 1-7 ianuarie 2025, polițiștii timișeni au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ, atât…

15 ore ago

Aproape 500 de intervenții ale pompierilor salvatori de la începutul anului

În perioada sărbătorilor prilejuite de trecerea dintre ani, peste 130 de pompieri militari timișeni s-au…

17 ore ago