Categories: SocialUltima ora

„Oamenii-paianjen” si-au dat intalnire la Timisoara

Se învârt în aer, urcă ziduri, se rostogolesc și se înșurubează, totul cu o viteză amețitoare. Sfidează gravitația și fac asta în cel mai natural mod cu putință. Sunt traceurii sau, altfel spus, practicanții de Parkour. Ei s-au adunat pentru prima dată la Timișoara, într-un jam session.

Parkour este o formă de artă a mișcării inventată de pompierul francez David Belle. Scopul ei este deplasarea în modul cel mai eficient și mai rapid posibil între două puncte, folosindu-te de abilitățile corpului uman. David Belle este și autorul sloganului „etre fort pour etre util”, care a devenit preferatul traceur-ilor din întreaga lume. Pentru a ajunge la destinație, practicanții de Parkour se folosesc de obstacolele pe care le întâlnesc – copaci, ziduri, garduri, capote de mașini sau borduri. Cam cu m face Omul-Păianjen în filmele care au încântat atâtea generații.
Întâlnirea de la Timișoara a avut loc în Parcul Botanic, iar demonstrațiile au fost impresionante. Pe parcursul zilei, traceurii au discutat între ei șo, foate important, și-au demonstrat măiestria. A fost cel de-al șaptelea jam session național de Parkour, care a adunat în orașul de pe Bega în jur de 100 de tineri. Cei mai mulți dintre ei sunt elevi de liceu, atrași de spectaculozitatea și de ineditul acestui adevărat sport.
Raul Kamenik are 18 ani și este traceur de trei ani. „Am văzut Jump London și mi-a plăcut așa de mult, încât am început să mă antrenez și eu, la școală. Am adunat apoi câțiva prieteni și am început să ne antrenăm împreună. E foarte distractiv, e ca și cum Timișoara e sala noastră de sport”, spune tânărul. Raul e sprijinit de părinții lui, care au înțeles cât de serioasă este pasiunea fiului lor, care, până acum, deși a avut parte de experiențe foarte periculoase, nu s-a accidentat grav niciodată. Dan Dinu are 24 ani și e inginer, absolvent de master. Practică Parkour de trei ani și spune că asta l-a ajutat foarte mult. „Pentru a fi un bun traceur ai nevoie de un fizic antrenat, dar și de multă discplină și o perfectă coordonare. Sunt lucruri de care ai nevoie și în viața de zi cu zi”, explică tânărul.
Parkour rămâne până la urmă o „distracţie” masculină. Asta, pentru că prea puţine sunt fetele care se încumetă întâi să încerce această disciplină, iar apoi s-o şi continue. Didi (Diana Popa), 19 ani, a descoperit pasiunea de „zburătoare” în urmă cu patru ani, împreună cu nişte vecini de cartier. Apoi a descoperit oraşul – Constanţa, iar acum spune că nu se va despărţi de Parkour. „Mă antrene z două – trei ore pe zi, aleg, fac voluturi, apoi le pun într-un traseu, şi prefer oricând asta în loc să merg la discotecă”, a declarat tânăra.

Videoclip0052

Videoclip0054

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: Timişoara

Recent Posts

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

8 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

9 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

12 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

13 ore ago

Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred…

14 ore ago

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

17 ore ago