Categories: SocialUltima ora

Banu-i ochiul dracului: deviz fictiv la o parohie timisoreana

Un document scandalos a fost înaintat mitropolitului Nicolae Corneanu înaintea Sărbătorilor Pascale. Un preot timișorean susține că a fost obligat, la presiunile consilierului economic al Arhiepiscopiei Timișoara, să semneze un deviz fictiv de lucrări. Sesizarea nu a ajuns însă la IPS Corneanu.

Iulian Cosma, preotul paroh de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric, spune că a semnat sub presiune un deviz fals, în valoare de peste 82.000 de lei, care prevedea reparaţii la acoperiş şi exteriorul bisericii. Actul a fost semnat în 10 decembrie 2010, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă în aceeași lună. Devizul fusese încheiat cu firma timişoreană S.C. Tircons SA, care a avut și alte contracte, de-a lungul timpului, cu Mitropolia Banatului. Lucrările nu erau însă necesare, iar consiliul parohial al bisericii din Fabric a decis să folosească banii de la Secretariatul de Stat pentru Culte la repararea unei clădiri anexe. „Părintele consilier Valentin Boancheş m-a obligat să semnez un deviz fictiv de lucrări împotriva necesităţilor urgente ale parohiei. Vă rugăm să ne acordaţi înalta binecuvântare şi să efectuăm lucrările pe care credincioşii le socotesc oportune şi a anula actul întocmit sub presiunea consilierului economic”, se arată în documentul trimis de părintele Iulian Cosma către mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.

Semnatură sub presiune

La ședința de marți seară a Consiliului Parohial al Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric, părintele Cosma a recunoscut că a semnat un deviz fals. Fostul şef al Finanţelor din Timiş, Nicolae Ignea, membru în consiliu, spune lucrurilor pe nume. „Consiliul parohial a considerat că suma de 50.000 de lei primită de la Secretariatul pentru Culte şi eventualele mici disponibilităţile să le folosim la repararea clădirii de pe strada Moise Nicoară. Părintele Cosma a fost somat sau chiar ameninţat că, dacă nu semnează devizul, se vor pierde banii. La acea dată însă, banii de la secretariatul de stat erau în conturile arhiepiscopiei, nu ale parohiei noastre. Părintele a semnat devizul, dar acesta nu reflecta lucrările pe care aveam de gând să le facem”, ne-a declarat Ignea.

„Totul este adevărat”

„Tot ce am scris în acea hârtie adresată Prea Înaltului este adevărat. Asta a fost realitatea, s-au primit bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte şi nu puteam să începem lucrările fără deviz”, ne-a spus părintele Iulian Cosma. El a promis că va accepta o discuţie pe această temă imediat după Paști, însă, după sărbători, nu a mai putut fi contactat. Valentin Boancheş, consilierul economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, nu a vrut să comenteze. „Avem purtător de cuvânt la mitropolie, el vă poate da toate detaliile. Este hotărârea Consiliului Eparhial ca toate declaraţiile să le facă doar purtătorul de cuvânt”, a spus preotul Boancheş.

Mitropolitul nu a primit sesizarea

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Marius Florescu, spune că problema devizului fals semnat la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric va fi analizată joi, în şedinţa Consiliului Eparhial. „Nu pot face declaraţii despre acest subiect decât după şedinţa Consiliului Eparhial. Va veni o delegaţie din partea consilului parohial din Fabric şi vor fi dezbatute toate aceste probleme”, a declarat Florescu. Curios, Înalt Prea Sfinţia Sa, Nicolae Corneanu, nu a intrat în posesia denunţului părintelui Iulian Cosma. „Nu cunosc această problemă, la mine nu a ajuns nimic. Mă voi interesa însă de acest caz. Nu mi se pare normal ca la noi să se întâmple aşa ceva”, ne-a declarat IPS Nicolae Corneanu.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago