Categories: SănătateUltima ora

Specialitati medicale contracronometru

Are mai puţin de o lună şi jumătate pentru a înfiinţa patru noi specialităţi, dacă vrea o clasă superioară. Este vorba despre Spitalul Judeţean Timişoara, care asigură, în prezent, 14 din cele 18 specialităţi necesare pentru obţinerea Clasei I. Niciun spital public din România nu îndeplineşte acest criteriu.

Spitalele din România sunt pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte viitoarea acreditare. Ele urmează să fie încadrate în cinci clase, în funcţie de complexitatea serviciilor medicale asigurate. Procedura e complicată şi foarte severă. Spitalele care nu depun cereri de acreditare nu vor mai primi fonduri publice. Sunt cinci categorii de care depind sumele care vor fi alocate fiecărui spital: clasa I – clasa de competenţă foarte înaltă care corespunde profilului unui spital regional de urgenţă, cu 18 specialităţi; clasa II – spital cu competenţă înaltă care deserveşte judeţul şi judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate; clasa III – competenţă medie pe raza judeţului şi, prin excepţie, judeţe limitrofe; clasa IV – competenţă pe raza care deserveşte unitatea administrativ-teritorială limitată pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate; clasa V – competenţă limitată pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate. În România nu există, în momentul de faţă, niciun spital public care să poată primi Clasa I. Cel mai bine stă Spitalul Judeţean Constanţa, care asigură 15 specialităţi medicale, urmat de spitalele din Mureş şi Timiş, cu câte 14. Spitalul Universitar Bucureşti are 12 specialităţi, cel din Cluj are 11, iar cel din Craiova are 10. Spitalul Judeţean Iaşi asigură, în prezent, opt specialităţi.
La Spitalul Judeţean Timişoara, chirurgia pediatrică va fi înfiinţată la Clinica de Pediatrie, viitoarea secţie de Chirurgie toracică va funcţiona la etajul al doilea al Judeţeanului, iar pentru Oncologie sunt deja 15 paturi şi vor fi înfiinţate alte zece, secţia urmând să funcţioneze în cadrul Clinicii 3 Chirurgie. Aici trebuie angajat şi un oncolog, al cărui nume nu este cunoscut încă. Cea mai delicată situaţie este insa la Chirurgia cardio-vasculară. „Probabil va fi un compartiment exterior al Spitalului Judeţean, însă, în acest moment, nu vrem să avansăm nicio locaţie şi niciun nume”, spune Liana Dacilescu, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Toate acestea trebuie să fie puse în practică până la 1 iunie.

Share
Published by
Vlad Stoian
Tags: clasa

Recent Posts

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

18 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

20 de minute ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

14 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

15 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

17 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

18 ore ago