Categories: InvatamantSocial

Timisoreni medaliati la Salonul de Inventii de la Geneva

Trei timișoreni formează echipa care a obținut la Geneva, la Salonul de Invenții, medalie de argint pentru un procedeu și un produs pe bază de extracte de gălbenele, îmbogățit cu zinc, cu acțiune antiacneică și antipruriginoasă.

Cei trei sunt Monica Butnariu, conferențiar doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, profesorul Radu-Dimitrie Palicica, pensionar, și Cristina Adriana Dehelean, profesor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara. „Nu este o noutate că am fost premiați, noi am mai obținut în 2008 o medalie de aur pentru acest brevet la Bruxelles. Toate universitățile din România au astfel de brevete premiate, pentru că activiatea de cercetare face oarecum parte din fișa postului. Nu vrem să vindem brevetul, vrem să-l producem în universitate. Este un pic mai complicat, fiind pe parte de cosmetică, produsul intră sub legislație medicală, ca un produs medicamentos, așa că și legislația este mai complexă”, a spus Monica Butnariu. „Am participat la multe saloane de invenții, am fost pentru a 14-a oară la Geneva, dar a fost pentru prima oară când producătorii și-au manifestat atât de intens interesul pentru a cumpăra brevete”, a spus profesorul Radu-Dimitrie Palicica. Un angajat al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara, care lucrează la filiala din București, a impresionat juriul concursului. Raluca-Ioana van Staden şi soțul ei, Jacobus Frederick van Staden, au obţinut medalia de aur şi Marele premiu din partea Asociaţiei Europene a Inventatorilor. Invenția lor se numește „DOT senzor enantioselectiv şi procedeu de realizare a acestuia”, iar procedeul poate duce la reducerea prețurilor la medicamentele pe bază de ibuprofen sau ketoprofen. România a prezentat în total 40 de invenţii în standul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, la care s-au adăugat încă nouă invenţii, dar pentru care costurile participării au fost suportate de inventatori. Țara noastră a ocupat locul al patrulea, după China, Iran şi Rusia, între cele 45 de ţări care au participat la salon.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

10 minute ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

O oră ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

12 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

12 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

15 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

16 ore ago