Categories: SocialUltima ora

Creste salata deasupra unui bazin cu crapi!

Un student la Piscicultură s-a transformat în agricultor, pentru lucrarea de licenţă. El s-a apucat de cultivat plante cu ajutorul… peştilor. Are deja o primă recoltă de salată şi încă nu ştie unde se va opri.

Ce au în comun apa „murdară” de la peşti şi salata de grădină? Prima o face pe a doua să crească. Se numeşte acvaponie şi e un sistem prin care peştii şi salata cresc la comun, economic şi avantajos pentru investitor. Mai exact, salata îşi extrage nutrienţii necesari creştii din apa peştilor care, astfel, e filtrată şi poate reintra în circuit, fără să fie nevoie să treacă prin filtre costisitoare care consumă energie. Procedeul e cunoscut, dar prea puţin folosit la noi. Un student timişorean la Piscicultură, specializare a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) a decis să aplice procedeul acvaponiei în cadrul lucrării sale de licenţă. Aşa a construit un sistem complex de tuburi prin care se „plimbă” apa unui bazin în care trăiesc crapi. Deasupra recipienţilor de filtrare a apei, creşte salată, numai bună de mâncat. Prima recoltă a ieşit deja, spre deliciul apropiaţilor lui, care au şi gustat-o.
„Am folosit sistemul recirculant folosit de obicei în piscicultură. În funcţie de cantitatea de peşte pe care o avem în sistem se fac calcule pentru dimensionarea bazinelor cu salată. Principiul e simplu, nu l-am inventat noi şi nu avem pretenţia vreunei exclusivităţi: într-un bazin creştem un număr de peşti exotici care, prin reziduurile lor, creează nutrienţii necesari pentru creşterea plantelor pe care le avem într-un bazin alăturat”, explică Florin Manca. Pentru bazinul cu şase tone de apă a plantat 1.000 de fire de salată. „Pe plăci de polistiren care plutesc pe apă am plantat. în coşuleţe de cocpit, permeabile, salata. Rădăcinile ajung direct în apă şi, hrănindu-se cu nutrienţii prezenţi în aceasta, o filtrează şi cresc”, a mai spus tânărul. Potrivit acestuia, salata a urmat exact cursul normal de vegetaţie. Concret, în 55 de zile a putut recolta.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: Timişoara

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

O oră ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

2 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

4 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

6 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

6 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

6 ore ago