Categories: OpiniiZâmbete amare

Cui foloseste regionalizarea cu japca impusa de Basescu?

După ce au „rezolvat” toate problemele economiei, prin neadoptarea niciunei măsuri active în acest domeniu, Traian Băsescu şi guvernul pe care-l conduce au pus de-o regionalizare pe masa românului. Asta, aşa, în loc de ştevie şi lobodă, tot mai scumpe şi acestea pentru buzunarele românilor. Făcută în pripă, probabil după o noapte mai grea a preşedintelui, tema regionalizării a lăsat – aproape ca de obicei – Guvernul şi PD-L în poziţie de ofsaid. Astfel că premierul de formă Emil Boc a explicat că regionalizarea musai trebuie făcută dacă vrem să mai primim bani de la UE. Comisia Europeană a negat ferm acest lucru, aşa că lui Boc i-a mai crescut puţin nasul. Culmea, altădată cunoscătoare a tuturor trăirilor din miez de noapte ale lui Băsescu, chiar şi Nuţi Udrea a fost luată pe nepregătite. Fiindcă nu mai departe decât cu o lună în urmă ea scria că nu se pune problema reorganizării administrative în această perioadă. Mai mult, ea spunea că o asemenea măsură ne-ar putea lăsa fără bani de la UE. Adică taman invers decât Boc. Prins cu ocaua mică şi neputând explica sub nicio formă cum stă treaba cu regiunile, Boc a revenit şi, în stilu-i caracteristic, a turuit ca o moară stricată cât de bine o să-i fie cetăţeanului, dacă se face regionalizarea. N-a putut însă să-i explice nicicum lui nea Grigore din Uricani de ce trebuie să vină până la Timişoara (ca să dau un exemplu din zonă) pentru o hârtie oarecare, să doarmă eventual prin gară, fiindcă ştim cu toţii cum se obţine un act.

Absolut nimeni din acest cabinet, de altfel cel mai ilar guvern din istoria României, nu poate să explice în mod coerent ce e cu regionalizarea şi, mai ales, cu graba suspectă cu care este băgată pe gât românilor. Paradoxal, o poziţie mult mai coerentă faţă de această temă o are Opoziţia. Asta, poate şi guvernul nu are niciun proiect. De unde şi ştirea că respectivul act ar fi strict secret.
Nu mai vorbim de modul absolut şmecheresc prin care se ocoleşte Constituţia. O dezbatere publică reală, instituţionalizată a lăsat locul unui concert de taclale. Toţi cei din PD-L au sărit să urle cât de bine este cu regionalizarea, fără să explice de ce, iar cei din opoziţie spun că nu e bine. Astfel că o temă atât de serioasă şi de complexă e dezbătută ca şi cum s-ar discuta pe marginea legii culegătorului de mure. Evident că simplul cetăţean nu mai înţelege nimic din această tevatură: o fi bună sau o fi rea regionalizarea. Aduce mai multe locuri de muncă pentru români, salarii mai mari, o viaţă mai decentă, în cele din urmă? Nu se ştie, fiindcă nimeni nu spune nimic. Ce vrea Băsescu forţând această temă? Iarăşi e greu de răspuns. Unii spun că vrea să dea jos guvernul, cunoscând faptul că UDMR nu marşează pe idee. Poate arată pisica, dar nu se ştie cui. Totul e o nebuloasă. Probabil că din toată această harababură ne-ar scoate o altă noapte mai grea a preşedintelui, după care să spună „la loc comanda, regionalizarea nu e bună”. Ce credeţi că ar face toţi pedeleii cu Boc în frunte? Normal, o să urle din toţi bojocii că regionalizarea e o porcărie!

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

6 minute ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

3 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

3 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

4 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

4 ore ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

4 ore ago