Clubul Poli Timişoara a fost găsit ţap ispăşitor pentru toate relele şi neajunsurile fotbalului românesc şi riscă să fie aruncat de pe orbita marii performanţe. În timp ce tot Banatul îşi jeleşte echipa de suflet, formaţii de „tradiţie” ale fotbalului românesc, atunci când vine vorba despre afaceri oneroase, transferuri dubioase sau valize rătăcite, îşi continuă nestingherite activitatea într-un fotbal murdar, gestionat iresponsabil de şefii Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal.
Mircea Sandu şi Mitică Dragomir, prin intermediul comisiilor membre ale celor două foruri, nu au pus în aplicare sentinţe definitive al căror efect ar fi fost devastator, dar corect faţă de Steaua, Dinamo sau Rapid. Coincidenţă sau nu, toate echipele despre care vorbim sunt din Bucureşti. În această ecuaţie tristă intră, însă, majoritatea cluburilor din Liga I.
În 7 mai 2008, în ultima etapă a Ligii I, se juca cu titlul pe masă. CFR Cluj şi Steaua Bucureşti se băteau pentru supremaţia Ligii I. Ardelenii au jucat pe terenul rivalilor de la Universitatea Cluj, fiind obligaţi, pentru a câştiga primul titlu din istorie, să învingă. Înaintea jocului a avut loc un eveniment demn de campionatele ţărilor din lumea a treia, cu iz penal. Gigi Becali a trimis la Cluj o valiză în care se regăsea suma de 1,7 milioane de euro. „Cărăuşul” a fost Teia Sponte, pe atunci vicepreşedinte la Steaua, însoţit de celebrii bodyguarzi ai lui Gigi Becali. Aceştia s-au întâlnit cu Gigel Coman, fotbalist la „U” Cluj şi fost component al formaţiei militare. Chiar dacă regulamentele nu permiteau asemenea tranzacţii, comisiile federale s-au spălat pe mâini şi au pus în practică pedepse formale. Pe fir a intra şi DNA, care a făcut publice stenograme din care a reieşit că situaţia era mult mai gravă decât părea. În discuţiile telefonice ce au avut loc între Gigi Becali şi Viorel Hrebenciuc, un veritabil guru în PSD, au fost amintite cele mai importante nume din politica românească, de la preşedintele Traian Băsescu, despre care Becali spunea că e de partea Stelei, până la Călin Popescu-Tăriceanu, pe atunci premier şi preşedinte PNL, considerat ca fiind de partea CFR-ului din Cluj. În aceleaşi conversaţii au apărut numele lui Emil Boc, preşedinte PDL, Ioan Rus, fost ministru de Interne, sau Marius Nicoară, senator şi preşedinte PNL Cluj-Napoca. În ciuda dovezilor evidente, Steaua Bucureşti nu a suportat nicio sancţiune, retrogradare sau depunctare.
Rapid Bucureşti, datorie de 900.000 de dolari
„Feroviarii” lui George Copos devin amnezici de fiecare dată când vine vorba despre plata unor datorii către echipele româneşti de la care transferă jucători. Cristi Dulca, Daniel Pancu şi Bogdan Lobonţ sunt doar trei exemple. Cel mai grăitor este însă cazul lui Bogdan Lobonţ, transferat în 1997 de la Corvinul Hunedoara. Conform înţelegerii dintre Rapid şi Corvinul, în cazul în care internaţionalul român ar fi urmat să fie cedat la o altă echipă, hunedorenii se alegeau cu o anumită cotă. Lobonţ a ajuns la Ajax, dar Corvinul nu a primit niciun leu. Mircea Alic, preşedintele defunctei Corvinul, a dat în judecată echipa bucureşteană acum opt ani şi, în 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat dreptate, printr-o decizie irevocabilă, care a hotărât că Rapid trebuie să achite o datorie de 900.000 de dolari plus penalizări. Aşa cum suntem obişnuiţi, nicio comisie federală nu s-a sesizat în acest caz, Rapidul îşi continuă marşul triumfal prin Liga I şi pozează într-o echipă onorabilă. În ciuda deciziei irevocabile, Copos nu a scos nici un sfanţ din buzunar, fapt ce l-a determinat pe Alic să apeleze la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, sperând că acest for îi va obliga pe rapidişti să respecte o sentinţă irevocabilă.
Dosarul transferurilor
În perioada 1999 – 2005, mai multe echipe din România au efectuat 12 transferuri care au atras, din nou, atenţia DNA. Dinamo, Rapid, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi au transferat jucători în străinătate, dar modalitatea în care s-au efectuiat tranzacţiile a fost considerată frauduloasă. Acuzaţi în acest caz sunt Victor şi Giovani Becali, Cristi Borcea, Mihai Stoica, George Copos, Gigi Neţoiu şi Jean Pădureanu. Până în prezent, procesul a ajuns la al 31-lea termen de judecată. Este foarte greu de crezut că se va face lumină în acest dosar. Dacă s-ar întâmpla o minune, iar instanţele judecătoreşti vor cântări corect probele de la dosar, toate echipele implicate ar risca decizii extrem de dure, iar indivizii amintiţi mai sus probabil că nu vor mai avea permisiunea să calce nici măcar la zece kilometri de vreun stadion de fotbal.
Exemplele continuă
Klaus Johannis, primarul Sibiului, a declarat, în urmă cu puţin timp, despre Gaz Metan Mediaş că „acolo se sifonează bani publici”. Formaţia ardeleană trăieşte exclusiv din banii unei societăţi de stat, ceea ce contravine normelor impuse de UEFA. În aceeaşi situaţie se află şi Pandurii Târgu Jiu. Mai mult, formaţia olteană ar fi trebuit exclusă din Liga I chiar sezonul trecut, pentru o datorie faţă de Dinamo Bucureşti. Nici „câinii” lui Cristi Borcea nu au motive de bucurie, după ce, în urmă cu o săptămână, a apărut informaţia conform căreia alb-roşiii are datorie de aproximativ patru milioane de euro la statul român şi riscă să nu mai evolueze în Liga Europa.
Dacă tragem linie şi ne uităm cu atenţie la echipele din Liga I, constatăm că prea puţine ar întruni 100% condiţiile necesare participării în primul eşalon sau în cupele europene. Timişoara a devenit, cu voia forurilor conducătoare, un fel de deţinut de serviciu, care este dat ca exemplu ori de câte ori este nevoie.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…