Întreprinderile mici și mijlocii pot depune proiecte în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, DMI 2.3. Accesul întreprinderilor la activități de cercetare-dezvoltare și inovare, Operațiunea 2.3.3. Promovarea inovării în cadrul întreprinderilor.
Obiectivele principale ale acestei operațiuni sunt stimularea inovării în întreprinderi și dezvoltarea de produse (bunuri sau servicii) şi/sau procese noi sau substanţial îmbunătăţite prin valorificarea unor rezultate de cercetare-dezvoltare sau a unor idei brevetate în scopul producţiei şi comercializării.
Există două tipuri de proiecte ce se finanțează în cadrul acestei operațiuni.
Proiecte tip 1: Proiecte tehnologice inovative, prin intermediul cărora se poate realiza o inovare de produs şi/sau de proces, bazată pe exploatarea şi utilizarea cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnologice sau pe idei brevetate. Categorii de cheltuieli ce pot fi făcute pentru acest tip de proiect se referă la echipamente ITC, aparatură pentru cercetare, cheltuieli de personal, brevete, drepturi de utilizare, servicii de cercetare și consultanţă materiale, consumabile şi alte produse necesare desfăşurării activităţilor de dezvoltare experimentală, cheltuieli pentru personalul cu înaltă calificare detaşat/angajat precum și cele pentru introducerea în producţie a rezultatelor cercetării (achiziţia de utilaje, instalaţii şi echipamente strict necesare pentru introducerea rezultatelor cercetării în ciclul productiv).
Beneficiarii eligibili în cazul acesta sunt întreprinderile pentru care cercetarea-dezvoltarea nu constituie obiectul principal de activitate.
Proiecte tip 2: Proiecte pentru întreprinderi nou-create inovatoare, prin intermediul cărora sunt sprijinite activităţile de cercetare industrială şi/sau de dezvoltare experimentală, precum şi activităţile care susţin introducerea în producţie, producerea şi livrarea pe piaţă a unui produs (bun sau serviciu), nou sau substanţial îmbunătăţit.
Principalele tipuri de cheltuieli în cadrul acestor proiecte sunt similare cu cele de la proiectele de tip 1, în plus pot fi realizate cheltuieli pentru de studii tehnice de fezabilitate, servicii pentru realizarea de analize economice, studii de piaţă, planuri de afaceri și cheltuieli de personal pentru activităţi de introducere în producţie a rezultatelor cercetării.
Beneficiarii eligibili în cazul acesta sunt întreprinderile nou-create inovatoare, definite ca întreprinderi mici, cu o vechime maximă de șase ani, dar care au cel puţin un an vechime la momentul depunerii cererii de finanţare, şi care demonstrează prin situaţiile financiare că valoarea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare a reprezentat cel puţin 15% din costurile totale de operare în cel puţin unul din ultimii trei ani.
Activităţile de dezvoltare experimentală (executate de beneficiar sau achiziţionate ca servicii) sunt obligatorii în toate propunerile de proiecte, cu excepţia proiectelor care utilizează rezultatele cercetării-dezvoltării obţinute în cadrul O.2.1.1 de acelaşi beneficiar. De asemenea, prezenţa în proiect a activităţilor pentru introducerea în producţie a rezultatelor cercetării este obligatorie.
Pentru proiectele tehnologice inovative, dimensiunea maximă a finanțării acordate variază în funcție de tipul întreprinderii și de activitățile prevăzute a fi realizate în cadrul proiectului și poate fi cuprinsă între 25% și 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Activităţile din cadrul proiectelor realizate de întreprinderile nou-create inovatoare se finanţează cu 100% din costurile eligibile pe perioada în care beneficiarul îndeplineşte condiţiile de întreprindere nou-creată inovatoare (întreprindere mică).
Valoarea totală a unui proiect (costuri eligibile şi neeligibile) pentru ambele tipuri de proiecte nu poate depăşi echivalentul în lei a 50 de milioane de eaturo, dar pentru proiectele tehnologice inovative valoarea asistenţei financiare nerambursabile este de maximum 15 milioane lei, iar pentru proiectele pentru întreprinderi nou-create inovatoare este de maximum 3,5 milioane lei.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…