Guvernul a promis, oficial, salvarea Filamonicii Banatul. Sala Capitol va rămâne în administrarea instituţiei muzicale. Premierul Emil Boc a cerut ministrului Culturii modificarea ordonanţei care prevedea naţionalizarea clădirii. Asta, după ce mii de timişoreni au trimis scrisori de protest autorităţilor din capitală.
Peste 2.000 de scrisori au plecat de la Timişoara către Parlament, Preşedinţie şi Guvernul României, dar şi spre căsuţele poştale ale senatorilor şi deputaţilor de Timiş şi ale altor demnitari. Timişorenii sunt revoltaţi de ideea ministrului Culturii, de a naţionaliza, din nou, clădirea filarmonicii. „Vă rugăm să salvaţi sala de concerte şi grădina Capitol a Filarmonicii Banatul. Aici au cântat Franz Liszt, George Enescu, Johann Strauss, Johannes Brahms, Bela Bartok, Arthur Rubinstein, Jehudi Menuhin, Pablo de Sarasate, Henryk Wieniavsky. De peste 40 de ani, în Sala Capitol, clădire construită de comunitatea locală, nu de RADEF) îşi desfăşoară activitatea filarmonica bănăţeană. În imobil s-au investit fonduri importante, de peste un milion de euro”, se solicită într-una dintre scrisori. „Noi le-am pus la dispoziţie plicuri, adrese, timbre şi i-am îndemnat să scrie cum vor ei, doar să exprime clar că doresc ca sala şi grădina Capitol să rămână în patrimoniul consiliului local, pentru Filarmonica Banatul”, a spus Ioan Coriolan Gârboni directorul filarmonicii.
În şedinţa de luni a coaliţiei de guvernământ, la cererea deputatului Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganţ, s-a discutat ordonanţa de urgenţă referitoare la cinematografe, trecute la sfârşitul lunii mai în administrarea RADEF. „Am cerut domnului prim-ministru şi domnului ministru al Culturii retragerea din această ordonanţă a punctului referitor la Filarmonica Banatul”, a spus Ganţ. În urmă discuţiilor, la solicitarea primului ministru, s-a hotărât ca ministrul Culturii să reglementeze ordonanţa şi să elimine din textul ei referirea la Timişoara. Sala Capitol va rămâne sediul Filarmonicii Banatul, aşa cum se întâmplă şi în alte oraşe din ţară. În Braşov, fostul cinema Patria a primit o peste 10 milioane de lei pentru a se transforma în sală de concerte a Filarmonicii Braşov. La Oradea, spaţiul în care a funcţionat Cinematograful Transilvania a fost preluat de municipalitate, care intenţionează să facă un centru cultural multifuncţional, iar la Cluj, primăria are un proiect pentru realizarea unui centru cultural.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…