Categories: CulturaUltima ora

Filarmonica Banatul ramane acasa

Guvernul a promis, oficial, salvarea Filamonicii Banatul. Sala Capitol va rămâne în administrarea instituţiei muzicale. Premierul Emil Boc a cerut ministrului Culturii modificarea ordonanţei care prevedea naţionalizarea clădirii. Asta, după ce mii de timişoreni au trimis scrisori de protest autorităţilor din capitală.

Peste 2.000 de scrisori au plecat de la Timişoara către Parlament, Preşedinţie şi Guvernul României, dar şi spre căsuţele poştale ale senatorilor şi deputaţilor de Timiş şi ale altor demnitari. Timişorenii sunt revoltaţi de ideea ministrului Culturii, de a naţionaliza, din nou, clădirea filarmonicii. „Vă rugăm să salvaţi sala de concerte şi grădina Capitol a Filarmonicii Banatul. Aici au cântat Franz Liszt, George Enescu, Johann Strauss, Johannes Brahms, Bela Bartok, Arthur Rubinstein, Jehudi Menuhin, Pablo de Sarasate, Henryk Wieniavsky. De peste 40 de ani, în Sala Capitol, clădire construită de comunitatea locală, nu de RADEF) îşi desfăşoară activitatea filarmonica bănăţeană. În imobil s-au investit fonduri importante, de peste un milion de euro”, se solicită într-una dintre scrisori. „Noi le-am pus la dispoziţie plicuri, adrese, timbre şi i-am îndemnat să scrie cum vor ei, doar să exprime clar că doresc ca sala şi grădina Capitol să rămână în patrimoniul consiliului local, pentru Filarmonica Banatul”, a spus Ioan Coriolan Gârboni directorul filarmonicii.
În şedinţa de luni a coaliţiei de guvernământ, la cererea deputatului Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganţ, s-a discutat ordonanţa de urgenţă referitoare la cinematografe, trecute la sfârşitul lunii mai în administrarea RADEF. „Am cerut domnului prim-ministru şi domnului ministru al Culturii retragerea din această ordonanţă a punctului referitor la Filarmonica Banatul”, a spus Ganţ. În urmă discuţiilor, la solicitarea primului ministru, s-a hotărât ca ministrul Culturii să reglementeze ordonanţa şi să elimine din textul ei referirea la Timişoara. Sala Capitol va rămâne sediul Filarmonicii Banatul, aşa cum se întâmplă şi în alte oraşe din ţară. În Braşov, fostul cinema Patria a primit o peste 10 milioane de lei pentru a se transforma în sală de concerte a Filarmonicii Braşov. La Oradea, spaţiul în care a funcţionat Cinematograful Transilvania a fost preluat de municipalitate, care intenţionează să facă un centru cultural multifuncţional, iar la Cluj, primăria are un proiect pentru realizarea unui centru cultural.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

2 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

2 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

10 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

13 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

13 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

16 ore ago