Finantari nerambursabile pentru afaceri din pescuit

Prin Acţiunea 2.1.2. din cadrul axei prioritare 2 a Programului Operaţional pentru Pescuit prin care se alocă fonduri pentru creșterea producţiei prin extinderea sau modernizărea exploataţiilor piscicole existente fiecare proiect depus până în 30 noiembrie 2011 (procesul de depunere este „continuu”) poate beneficia de o alocare financiară nerambursabilă de cel mult trei milioane de euro, termenul de implementare a acestora fiind de până în 24 de luni.
Solicitanţii eligibili sunt agenţii economici (microîntreprinderi, IMM și întreprinderi mari), care au cel puţin un specialist în acvacultură sau o persoană cu experienţă în domeniul acvaculturii de cel puţin cinci ani. Valoarea contribuţiei solicitantului pentru acest apel de proiecte este de 40% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru microîntreprinderi sau IMM-uri şi 70% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mari cu mai puţin de 750 de angajaţi sau o cifră de afaceri mai mică de 200 milioane de euro.
Prin aceste proiecte se urmăreşte diversificarea producţiei de specii de peşte cu perspective comerciale bune, scăderea impactului negative şi creşterea efectelor pozitive asupra mediului, sprijinirea activităţilor tradiţionale de acvacultură, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de securitate ale lucrătorilor din acvacultură.
Principalele cheltuieli eligibile în cadrul unui asemenea proiect se referă la investiţii pentru refacerea digurilor, canalelor şi infrastructurii de pescuit, construirea şi modernizarea staţiilor de reproducere şi de noi ferme, diversificare produselor obţinute prin acvacultură, creşterea capacităţii de depozitare a peştelui şi a subproduselor din peşte, achiziţionarea de mijloace de transport specifice, a echipamentelor şi instalaţiilor de producere a furajelor, a noi echipamente de pompare, de tehnologii noi şi know-how, achiziţionarea de plase, garduri şi alte echipamente pentru protecţia împotriva prădătorilor, echipamente şi unelte de pescuit, instalaţii şi ambarcaţiuni folosite pentru furajare, tratamente, distribuire şi pescuit.
De asemenea se mai poate achiziţiona teren (în limita a 10% din valoarea totală a bugetului cu cheltuieli eligibile) şi deconta animite cheltuieli (considerate eligibile) care sau realizat înainte de semnarea contractului de finanţare dacă sau făcut cu prevederile legislaţiei privind achiziţiile publice.
Punctajul minim pentru eligibilitatea proiectului este de 65p şi poate fi realizat în funcţie de următoarele criterii de clasificare: relevanţă (30p), calitate şi maturitate (40p), buget (5p), sustenabilitate (10), capacitate de implementare (15p).

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

1 minut ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago