Finantari nerambursabile pentru afaceri din pescuit

Prin Acţiunea 2.1.2. din cadrul axei prioritare 2 a Programului Operaţional pentru Pescuit prin care se alocă fonduri pentru creșterea producţiei prin extinderea sau modernizărea exploataţiilor piscicole existente fiecare proiect depus până în 30 noiembrie 2011 (procesul de depunere este „continuu”) poate beneficia de o alocare financiară nerambursabilă de cel mult trei milioane de euro, termenul de implementare a acestora fiind de până în 24 de luni.
Solicitanţii eligibili sunt agenţii economici (microîntreprinderi, IMM și întreprinderi mari), care au cel puţin un specialist în acvacultură sau o persoană cu experienţă în domeniul acvaculturii de cel puţin cinci ani. Valoarea contribuţiei solicitantului pentru acest apel de proiecte este de 40% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru microîntreprinderi sau IMM-uri şi 70% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mari cu mai puţin de 750 de angajaţi sau o cifră de afaceri mai mică de 200 milioane de euro.
Prin aceste proiecte se urmăreşte diversificarea producţiei de specii de peşte cu perspective comerciale bune, scăderea impactului negative şi creşterea efectelor pozitive asupra mediului, sprijinirea activităţilor tradiţionale de acvacultură, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de securitate ale lucrătorilor din acvacultură.
Principalele cheltuieli eligibile în cadrul unui asemenea proiect se referă la investiţii pentru refacerea digurilor, canalelor şi infrastructurii de pescuit, construirea şi modernizarea staţiilor de reproducere şi de noi ferme, diversificare produselor obţinute prin acvacultură, creşterea capacităţii de depozitare a peştelui şi a subproduselor din peşte, achiziţionarea de mijloace de transport specifice, a echipamentelor şi instalaţiilor de producere a furajelor, a noi echipamente de pompare, de tehnologii noi şi know-how, achiziţionarea de plase, garduri şi alte echipamente pentru protecţia împotriva prădătorilor, echipamente şi unelte de pescuit, instalaţii şi ambarcaţiuni folosite pentru furajare, tratamente, distribuire şi pescuit.
De asemenea se mai poate achiziţiona teren (în limita a 10% din valoarea totală a bugetului cu cheltuieli eligibile) şi deconta animite cheltuieli (considerate eligibile) care sau realizat înainte de semnarea contractului de finanţare dacă sau făcut cu prevederile legislaţiei privind achiziţiile publice.
Punctajul minim pentru eligibilitatea proiectului este de 65p şi poate fi realizat în funcţie de următoarele criterii de clasificare: relevanţă (30p), calitate şi maturitate (40p), buget (5p), sustenabilitate (10), capacitate de implementare (15p).

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

21 de minute ago

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

9 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

12 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

12 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

14 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

14 ore ago