Un tun imobiliar de 20 de milioane de euro derulat în comuna Sînandrei în urmă cu zece ani a fost „binecuvântat” de procurorii timişoreni, pe motiv de prescripţie. Asta, după ce procurorii şi poliţiştii au „pierdut” probele de la dosar. Beneficiarul afacerii este Mihai David, unul dintre „băieţii deştepţi” ai României, fost director general la Hidroelectrica, fost secretar de stat în guvernarea PSD şi consilier al fostului premier Adrian Năstase. În ecuaţie apar şi nume grele ale „cupolei” din Justiţia timişoreană.
Povestea începe în 1999, pe când primar al comunei de la marginea Timişoarei era Gheorghe Duma, în prezent consilier PNL. La vremea respectivă, Duma era membru al defunctului Partid Republican, dar cu un picior în PSD. Omul de afaceri Mihai David a solicitat, în numele firmei Quark Motors, concesionarea a trei hectare de teren pentru construirea unui centru de vânzări de autoturisme marca Volkswagen. În procesul-verbal al şedinţei consiliului local nu apare însă firma Quark Motors, ci „Wolswaben”. Actul a fost semnat de secretara primăriei de la acea vreme, Rodica Chişiu. Pentru aceasta va deveni o practică uzuală să modifice în procesele-verbale hotărârile luate în consiliul local. La trei luni de la prima solicitare, în octombrie 1999, Mihai David propune CL Sînandrei un schimb de terenuri. În procesul-verbal al şedinţei apare „că se aprobă schimbul de terenuri”. Pe act apare semnătura preşedintelui de şedinţă, Andrei Plettinger. La discuţiile cu procurorii, în calitate de martor, acesta afirmă că nu a semnat actul. Mai mult, alături de un alt consilier, Petru Nicoară, Plettinger afirmă că nici nu s-a discutat în şedinţa CL despre schimbul de terenuri. Cu toate acestea, schimbul a fost validat atunci.
În martie 2000 apar alte două schimburi de terenuri, prin hotărâri ale CL Sînandrei, în favoarea lui Mihai David. Din declaraţiile martorilor reiese însă că nici în aceste şedinţe nu s-a discutat despre vreun schimb de terenuri. Şi aici a fost falsificată semnătura preşedintelui de şedinţă, consilierul Marin Minea. ÎN total, în această perioadă, Mihai David a pus mâna pe 34 de hectare de teren cu o valoare imobiliară extrem de mare. Evident că nu construieşte absolut nimic aici, aşteptând cumpărători pentru un teren luat prin falsuri. Nu se mulţumeşte însă cu atât. În anul 2005, pe aceeaşi reţetă, a schimbării din pix a deciziilor CL, obţine încă 129 de hectare de teren, chiar la şoseaua care leagă Timişoara cu Aradul. La acea vreme, preţul pe acest amplasament era evaluat la 20 de euro/mp. În afacere au fost implicaţi aceeaşi secretară Rodica Chişiu şi consilierul local PNL Viorel Hapenciuc. Afacerea depăşise orice limite. Noul prima, Dorel Demea, sesizează „tunul” şi anunţă Prefectura Timiş. Hotărârea CL este anulată atât de prefectură, în pofida unor imense presiuni, precum şi printr-o altă hotărâre a consiliului local.
În 2005, primarul Demea a făcut o sesizare la Poliţie şi Parchet, referitoare la toate falsurile începute din 1999. În 17 decembrie 2006, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a început urmărirea penală împotriva Rodicăi Chişiu şi a lui Viorel Hapenciuc. Apoi, surpriză, dosarul s-a pierdut pe la poliţişti şi procurori. Demea a făcut nenumărate cereri, fără a primi niciun răspuns. În 2010 s-a făcut un alt dosar penal la Parchet, cu numărul 13736/P/2010. În 30 iunie 2011 apare şi o ordonanţă a Parchetului, semnată de procurorul Mihai Valentin. Deşi se recunoaşte că s-au produs toate faptele din 1999 şi 2000, ele sunt prescrise. Aceasta fiindcă dosarul deschis în 2005 s-a transformat în altul din 2010. Fiindcă fapta din 2005 nu a produs consecinţe, hotărârea de consiliu local fiind invalidată, procurorii i-a amendat pe Chişiu şi Hapenciuc cu câte… 1.000 de lei! În acest timp, Mihai David şi-a vândut terenul firmei unor italieni, Montello Ro SRL, cu 20 de milioane de euro. De aceea, România e o ţară atât de fascinantă! Închisorile sunt pline de cei care au furat un ştiulete de pe câmp, iar cei care fură milioane ajung în guvern.
Mihai David nu este chiar o persoană nesemnificativă. Deşi vechi membru PSD, în 2000 el a deţinut funcţiile de consilier de stat, apoi director în cabinetul premierului Mugur Isărescu. Tot în acel a an fost numit şef al Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Regională (ANDR), dar şi membru în Consiliul de Administraţie al FPS. După venirea PSD la putere, David ajunge secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, funcţie pe care o deţine între anii 2001 şi 2003. Finalul guvernării PSD îl prinde ca şi consilier al premierului Adrian Năstase. După 2005, îl regăsim preşedinte al organizaţiei municipale PSD Braşov şi consilier local din partea acestui partid. De altfel, a candidat fără succes la Primăria Braşov. După revenirea PSD la putere, în 2009, se spune că la insistenţele lui Sorin Ovidiu Vântu, via Mircea Geoană, David ajunge director general al Hidroelectrica. Din această funcţie este schimbat abia în decembrie anul trecut, la insistenţele preşedintelui Traian Băsescu. Avocatul lui David în toată această perioadă a fost Alina Julean. Aceasta este soţia unuia dintre cei mai importanţi decidenţi din Justiţia din Timiş, Doru Julean, fost procuror până în 1990, apoi judecător, iar actualmente avocat, cadru didactic şi prorector al Universităţii de Vest.
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…