Categories: SocialUltima ora

Un nou scandal cu bani la biserica „Sf. Ilie”

La biserica „Sf. Ilie” din Fabric e clar că banu-i ochiul dracului! În primăvară, aici au ieşit la iveală o afacere imobiliară şi un deviz de lucrări fals. În jumătate de an au fost schimbat doi parohi, ultimul instalat doar în prezenţa poliţiei. Acum, acesta a anunţat că biserica a pierdut 50.000 de lei, bani veniţi, anul trecut, de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Preotul paroh Adrian Floca a renunţat la bani, deşi putea cere o prelungire a termenului în care aceştia urmau să fie cheltuiţi. Anunţul-bombă a venit săptămâna trecută, după două şedinţe de consiliu parohial anulate din lipsă de cvorum. „Noul paroh a spus că am pierdut banii, a trecut termenul şi nu mai avem ce face. Cei 50.000 de lei s-au dus înapoi. Banii erau destinaţi pentru încălzire, s-au schimbat priorităţile după şi s-a aşteptat atâta până când i-am pierdut”, spune Gheorghe Pleşa, epitropul bisericii „Sf. Ilie” din Timişoara. Acum câteva luni, Consiliul Parohial din Fabric şi-a dat seama că banii din contul bisericii pot fi pierduţi. Enoriaşii l-au sesizat pe mitropolitul Banatului, ÎPSS Nicolae, însă acesta şi-a pierdut, între timp, dreptul de semnătură. „Consiliul Parohial din Fabric a fost dezinformat de către preotul paroh Iulian Cosma, fapt dovedit în şedinţa comună din ziua de 28 aprilie a.c. Membrii Consiliului Parohial nu au cunoscut faptul că suma de 50.000 lei, alocată de la bugetul de stat, nu poate fi investită decât în clădirea bisericii şi, de asemenea, faptul că banii au fost viraţi deja de către Secretariatul de Stat pentru Culte direct în contul parohiei, deşi din luna decembrie 2010 până în prezent, nu s-a făcut niciun demers legal pentru demararea lucrărilor de reparaţii la biserică”, se spunea în comunicatul remis de Mitropolia Banatului.

Între deviz fals şi renunţare

Banii au fost solicitaţi, anul trecut, de fostul paroh Mircea Cricovean. La 1 octombrie 2010, acesta a fost schimbat, iar cel care i-a urmat în funcţie, Iulian Cosma, a făcut un gest greu de calificat. Pe 10 decembrie, a semnat un deviz fals de peste 80.000 de lei, obligat, spune el, de de consilierul economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, preotul Valentin Boancheş. Deşi devizul a fost semnat în 10 decembrie 2010, lucrările erau programate în acelaşi an. Este vorba de reparaţii fictive la acoperiş şi exteriorul bisericii. Acestea nu erau însă necesare, iar consiliul parohial a decis să investească banii la repararea unei clădiri anexe a bisericii. Pentru că acest lucru nu s-a putut, enoriaşii au hotărât că banii sunt buni pentru restaurarea picturilor, schimbarea registrelor de la căldură şi un şanţ de drenaj în jurul bisericii. Preotul Cosma nu s-a ocupat însă de nimic, iar noul paroh, deşi putea face o prelungire de şase luni pentru banii din cont, a decis să returneze întreaga sumă. „De când a venit noul paroh, nu am mai participat la şedinţele Consiliului Eparhial. Ştiu însă problema şi mi se pare o enormă greşeală. Aceasta aparţine şi predecesorului actualului paroh, dar şi lui. În prima şedinţă de Consiliul Eparhial, când a fost prezentat preotul Floca, am atras atenţia că cei 50.000 de lei se vor pierde la sfârşitul lunii şi trebuie acţionat urgent. Se putea cere o prelungire a termenului în care banii puteau fi folosiţi. Era o prelungire de încă şase luni, dar noul paroh nu a făcut nimic”, spune Nicoale Ignea, fostul director al Finanţelor Timiş, membru în Consiliul Parohial al Bisericii din Fabric.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

2 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

3 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

3 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

4 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

5 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

7 ore ago