Categories: Politicieni

23 August – zi de propaganda monarhista pentru primarul Timisoarei

Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei şi în acelaşi timp preşedintele PNŢCD Timiş face propagandă monarhistă de câte ori are ocazia. Acum o face cu prilejul fostei Zile Naţionale a României – 23 August.

Gheorghe Ciuhandu recunoaşte importanţa zilei de 23 August şi îi neagă valoarea în acelaşi timp. „Chiar dacă recunoaşte importanţa actului de la 23 august 1944, PNŢCD nu poate uita că de la această dată a pornit şi istoria suferinţei românilor sub regimul comunist. Perioada neagră a poporului român continuă şi astăzi”, spune Ciuhandu. Liderul ţărăniştilor recunoaşte că actul de la 23 August a fost o mişcare deşteaptă, ce a urmat însă a fost un dezastru, în special, prin alungarea Regelui Mihai I. „Trebuie să recunoaştem că, dacă nu ar fi avut loc ruperea alianţei cu hitleriştii, România ar fi fost complet distrusă sub tăvălugul Armatei Roşii. Totuşi, nu putem să uităm faptul că armata sovietică, cea care ar fi trebuit numai să tranziteze România, şi-a instalat tancurile în ţară imediat după 23 august, făcând abuzuri inimaginabile. Acest lucru a dus, de altfel, la instalarea, în 6 martie 1945, a primului guvern preponderent comunist din istoria României. Acţiunea sovietică a continuat cu falsificarea alegerilor din 1946 şi a culminat cu alungarea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României din ţară, la 30 decembrie 1947. Acesta a fost începutul celei mai negre perioade din istoria poporului român. Regele Mihai afirma, într-un interviu acordat în urmă cu aproape zece ani, că «ceea ce s-a făcut cu România între 1945 şi 1947 se face şi din 1989 încoace, cu singura diferenţă că nu mai avem acum trupe sovietice la noi acasă. Este o constatare foarte dureroasă». O constatare valabilă şi acum”, mai spune Ciuhandu.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Proiectul sumelor micșorate pentru drumurile județene a trecut de plenul CJT

Proiectul ”sabotat tehnologic” la precedenta ședință de plen, referitoare la repartizarea sumelor din TVA pentru…

28 de minute ago

Jurnal de campanie (15). În “meciul” pentru Primăria Timişoara, la casele de pariuri, Dominic Fritz, mare favorit în faţa lui Nicolae Robu

Dominic Fritz sau Nicolae Robu? Este întrebarea de pe buzele multor timişoreni, acum când au…

2 ore ago

Proclamație de deziobăgire pe moșia boierului Alfred

Mai mulți primari liberali din Timiș au scris o lăcrămație către conducerea județeană, președintelui interimar…

3 ore ago

Începând de mâine strada Palmierilor se va închide pentru executarea unor lucrări

În perioada 21 mai – 4 iunie, între orele 8,30 – 18,00, traficul rutier va…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

18 ore ago