Prostata este o formaţiune glandulară cu structură fibromusculară care se găseşte la răscrucea dintre calea genitală şi calea urinară, practic sub vezica urinară. Este cel mai vulnerabil organ din patologia masculină.

Odată cu înaintarea în vârstă, prostata are tendinţa de crestere în volum (hiperplazia benignă de prostată) la bărbaţii cu producţie normala de androgen. Creşterea diferitelor structuri ale glandei prostatice determină apariţia adenomului de prostată, putând determina strangularea uretrei şi astfel apar problemele urinare. Această tumoră este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului peste 60 de ani, în vreme ce la tineri predomină prostatitele.
Cauzele apariţiei adenomului de prostată nu sunt destul de bine cunoscute. Se ştie însă că începând de la vârsta de 40 de ani, prostata suferă nişte schimbări, determinând urinarea cu dificultate şi tulburări ale vezicii urinare. De aceea este foarte important ca bărbaţii să acorde o atenţie deosebită simptomelor alarmante şi să apeleze la ajutorul unui medic urolog.
Simptomele alarmante ar fi: efort micţional, jet urinar slab sau jet urinar întrerupt, senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare, urinări frecvente noaptea, durere sau jenă la urinat.
Un bărbat care este suspect de adenom de prostată se trezeşte de mai multe ori în timpul nopţii ca să urineze (nicturie).Nicturia este cel mai separator simptom care afectează semnificativ calitatea somnului.De multe ori, bărbatul neglijează aceste simptome, considerând că este prea bătrân pentru a consulta un specialist şi ajunge la medic adus de familie în faza în care nu mai poate urina deloc, stadiu destul de tardiv pentru a obţine o vindecare a bolii.
Adenomul de prostată poate determina retenţia acută completă de urină, hematurie (prezenţa sângelui în urină), precum şi agravarea simptomatologiei urinare. Hematuria se datorează rupturii venelor dilatate de la nivelul vezicii urinare cauzate de presiunea de la acest nivel. Hematuria poate fi în cantitate mare, persistând pe parcursul mai multor zile. Retenţia acută de urină necesită tratament de urgenţă: cateterizare urinară transuretral (abordul este prin uretră) sau cateterism prin puncţie suprapubiană. Agravarea simptomelor (polakiurie, disurie) poate apărea după prânzuri copioase, abuz de alcool, constipaţie, decubit prelungit.
Diagnosticul adenomului de prostată se stabileşte după trei criterii: examinare prin tuşeu rectal, unde se descoperă o prostată mărită de volum; pe baza ecografiei, unde se vede prostata mărită de volum; prin efectuarea analizelor de laborator: PSA – antigenul specific prostatei.
Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical, totul depinzând de stadiul bolii în care se prezintă pacientul. Dacă ajunge la medic după apariţia primelor simptome de boală (nicturia), boala este tratabilă medicamentos, cu reuşită maximă de rezolvare, dacă se prezinta în stadiul de prostată mărită de volum cu imposibilitate de urinare sau urinând foarte greu, atunci soluţia care rezolvă această boală este doar chirurgicală.
Dar ce este mai important de reţinut este faptul că bărbaţii de la vârsta de 50 de ani pot să facă prevenţie pentru această boală, consumând unul dintre cele două ceaiuri recomandate în această afecţiune: pufuliţa sau ghimperul. Este suficient să consume în fiecare zi două căni de ceai de pufuliţă sau ghimper pentru a îndepărta perioada de apariţie a simptomelor de adenom de prostată. În ultimul timp, pe piaţa preparatelor naturiste a apărut inclusiv pulbere încapsulată din aceste plante, care are un efect şi mai puternic decât ceaiul, deci reuşita este şi mai mare. (sursa: www.simonfoundation.org)

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: tratament

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

O oră ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

3 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

3 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

6 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

7 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

7 ore ago