Categories: Economic

Cresc preturile apartamentelor in Timisoara

Apartamentele s-au ieftinit cu 10,9% în ultimul an, iar indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional a avut o evoluţie în scădere în ultimele 30 de zile. În Timișoara însă lucrurile stau exact invers.

Valoarea medie, 1.026 euro/mp util, este cu 0,8% mai mică decât cea înregistrată în iunie. “Asistăm la creşteri de preţ în Constanţa, Iaşi şi Timişoara, în contrast cu evoluţiile din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Ploieşti. Deşi indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional a înregistrat o scădere de doar 0,8% în ultima lună, pe segmentul apartamentelor noi am asistat la variaţii mari, diferite de la un oraş la altul. Au avut loc atât creşteri de preţ în Braşov, Constanţa şi Timişoara, cât şi scăderi importante în Bucureşti sau Cluj-Napoca. Pe segmentul apartamentelor vechi este mai puţin dinamic, oscilaţiile fiind cuprinse între -1,3% în Cluj-Napoca şi +1,1% în Timişoara”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au scumpit cu 2,6% în iulie. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru această lună a urcat din nou peste pragul de 800 euro, până la 820 euro/mp util. Diferenţa de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a contractat, aceasta fiind în prezent de 3,6%. Apartamentele noi s-au scumpit în intervalul analizat cu 6,3%. Preţul mediu pentru această categorie este de 914 euro/mp util, cu 3% mai mare decât în urmă cu 12 luni.
În iulie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a fost de 798 euro, cu 1,1% mai mult decât în iunie. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu patru camere au înregistrat o creştere de preţ de 2%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 1,8%, iar garsonierele, cu 0,5%. Preţul apartamentelor cu trei camere a scăzut cu 0,4%. În comparaţie cu luna iulie 2010, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 2% în cazul garsonierelor şi 8,1% în cazul apartamentelor cu patru camere.
Criza economică a afectat puternic sectorul construcţiilor în Timisoara, iar dacă locuinţe aproape că nu se mai construiesc de la zero, apar magazine noi. În ultima perioadă au fost supuse aprobării Consiliului Local Timisoara tot mai multe planuri urbanistice zonale referitoare la investiţii noi. Anul trecut, primăria a înregistrat cele mai puţine cereri de eliberare de autorizaţii de construcţii din ultimii cinci ani. Anul acesta se înregistrează o creștere foarte mică.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

7 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

8 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

8 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

8 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

8 ore ago