În cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice este încă deschis apelul de proiecte din cadrul domeniului major de intervenţie 4.1. Energie eficientă şi durabilă, operaţiunea A – Sprijinirea investiţiilor în instalaţii şi echipamente pentru întreprinderi din industrie, care să conducă la economii de energie, în scopul îmbunătăţirii eficienţei energetice. Apelul este cu depunere continuă începând din 13 mai 2011 și până la data de 15 decembrie 2011.
Solicitanţii eligibili pentru această operaţiune sunt întreprinderile mari, întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul industrial, care pot primi o finanţare nerambursabilă maximă de 80 de milioane de lei, din totalul unui proiect de cel mult 50 de milioane de euro (inclusiv TVA).
Activităţile eligibile vizează investiţii în: instalaţii/echipamente specifice pentru întreprinderi din industrie, în scopul obţinerii unei economii de energie, pe baza bilanţului energetic (de exemplu, compresoare de aer, pompe, instalaţii/echipamente/sisteme de ventilaţie, sisteme de încălzire/răcire, boilere, arzătoare, schimbătoare de caldură, convertoare de frecvenţă, sisteme integrate de management al consumului de energie şi altele); unitaţi de cogenerare de înaltă eficienţă ale întreprinderilor din industrie (modernizarea centralelor de cogenerare sau construirea unora noi); construcţii aferente procesului industrial care face obiectul proiectului de eficienţă energetică (dar numai cele aferente echipamentelor modernizate).
Durata de implementare a proiectului este de maximum patru ani pentru proiectele care vizează cogenerarea de înaltă eficienţă și maximum trei ani pentru celelalte tipuri de proiecte de eficienţă energetică (dar fără a depăşi data de 31 iulie 2015).
Câteva din gama de cheltuieli eligibile sunt: a) cheltuieli pentru construcţii şi instalaţii legate de construcţii; b) cheltuieli pentru montajul utilajelor tehnologice şi al utilajelor incluse în instalaţiile funcţionale, inclusiv reţelele aferente necesare funcţionării acestora; c) cheltuieli pentru utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu sau fără montaj; d) cheltuieli pentru achiziţia de active necorporale (aplicaţii informatice, licenţe, brevete, know-how sau alte cunoştinţe tehnice nebrevetate).
Finanţarea nerambursabilă nu poate depăși: 70% pentru întreprinderi mici şi microîntreprinderi, 60% pentru întreprinderi mijlocii şi 50% pentru întreprinderi mari.
Criteriile de selecţie vizează relevanţa proiectului, calitatea şi coerenţa proiectului, maturitatea proiectului, sustenabilitatea proiectului, capacitatea instituţională a solicitantului, iar punctajul minim necesar finanţării, obţinut în urma evaluării tehnice şi financiare, este de 50 puncte.
Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…
O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…
Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…
Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…
Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…
Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…