În postul Sfintei Marii, Timişoara s-a transformat într-o uriaşă scenă pentru petrecerile de nuntă ale ţiganilor cu bani. Aceştia nu respectă niciun fel de reguli şi nu le pasă de nimic. Amenzile date de poliţişti sunt floare la ureche pe lângă „euroii” cheltuiţi cu organizarea nunţii. Miresele sunt, întotdeauna, minore, dar autorităţile se spală pe mâini.
În ultimele săptămâni, la Timişoara, nunţile ţigăneşti au răsărit precum ciupericile după ploaie. Sâmbătă, marţi, joi sau vineri, nu contează ziua din săptămână, „tiparul” e mereu acelaşi: maşini ultraluxoase care blochează străzile, manele live la maximum, mult aur şi, nu în ultimul rând, mirii încă minori. Acum o săptămână, mireasa a purtat o rochie Cătălin Botezatu, pe care părinţii ar fi plătit nici mai mult, nici mai puţin de 10.000 de euro. O nimica toată, dacă stai să te gândeşti că trebuia să se asorteze neapărat cu… cravata din aur masiv a mirelui.
Marţi, la prânz, pe bulevardul Liviu Rebreanu, în apropierea Agenţiei de Mediu, una din benzile de circulaţia a fost complet blocată de maşinile nuntaşilor, parcate care pe unde. Strada vuia, mesele erau întinse şi, bineînţeles, nici urmă de poliţist care să degajeze drumul. Marţi seară, la Hotel Continental, trei Lamborghini galbene i-au scos din minţi pe ceilalţi participanţi la trafic. Unul dintre bolizi era parcat de-a dreptul pe trecerea de pietoni, sub privirea îngăduitoare a unei poliţiste de la Rutieră care, apostrofată de unul dintre şoferi cu privire la modul în care era lăsată maşina, i-a răspuns sec acestuia „Circulaţi, circulaţi”.
Joi seară, altă petrecere, la alt palat. Reţeta e cunoscută: Ferrari şi Bentley, ţinute de zeci de mii de euro, lumânări suflate cu aur şi o mulţime de vecini aduşi la disperare. Poliţia a împărţit amenzi pentru călcarea spaţiului verde, blocarea circulaţiei şi tulburarea liniştii publice.
„E greu de lucrat în comunitatea romă”
Nunta de joi spre vineri a fost a patra nuntă ţigănească de proporţii din Timişoara, la numai o săptămână după ce două mari clanuri ţigăneşti din oraş s-au aliat. Atunci, mireasa, Cassandra, avea 14 ani, mirele, Marco, 19. Anna, mireasa de joi, are 16 ani şi s-a măritat cu Marko, ambii fiind odraslele unor clanuri ţigăneşti care locuiesc la Frankfurt. Rochia adolescentei a fost cumpărată din Austria şi a costat, se putea altfel, 10.000 de euro. Nimeni nu s-a sesizat însă, ca şi în cazul celorlalte nunţi ţigăneşti din ultimele zile, despre faptul că mireasa nu a împlinit încă 18 ani. Aurelia Anciu, directorul general adjunct de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, spune că minorii se pot căsători dacă au împlinit 16 ani, însă numai dacă există o motivaţie clară: dacă fata este însărcinată ori tinerii locuiesc deja împreună. Totul se face, spune Anciu, doar după o consiliere psihologică prealabilă. În cazul nunţilor ţigăneşti însă, nu se poate face nimic. „Nu putem să mergem să intervenim acolo, în nuntă. Trebuie să fim sesizaţi pentru asta”, afirmă directorul adjunct al DGASPC. Aurelia Anciu respinge categoric posibilitatea autosesizării, motivând că intervenţiile în comunităţile de romi sunt foarte dificile. „Nu ne-am autosesizat niciodată până acum. E greu de lucrat în comunitatea romă”, a conchis oficialul.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…