Zeci de persoane îşi încearcă norocul la vamă în fiecare zi, în speranţa că vor trece de controlul de frontieră cu tutun de contrabandă, arme deţinute ilegal, obiecte de patrimoniu sau maşini furate. În plus, numărul migranţilor ilegali a crescut, faţă de anul trecut, cu 490%!
„În primele şapte luni ale anului au fost înregistrate 46 cazuri de contrabandă şi fraude vamale, fiind cercetate 67 de persoane, din care 54 de cetăţeni români. În aceeaşi perioadă a anului trecut am avut trei cazuri, cu cinci persoane implicate. Au fost confiscate 100.532 de pachete cu ţigări, provenite din Republica Serbia şi Muntenegru, în valoare totală de 391.326 lei”, spune Mihaela Leş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timiş, Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa a fost locul în care au fost prinşi 36 de contrabandişti. Alţi 12 au fost săltaţi la Jimbolia şi trei, la Deta.
Poliţiştii de frontieră spun că traficul de armament şi muniţii poate fi descris, după primele şapte luni ale anului, ca una dintre cele mai noi forme de infracţiuni constatate la vamă, alături cu traficul cu obiecte de patrimoniu. A crescut, de asemenea, şi numărul maşinilor furate depistate în vamă. Anul trecut au fost două, anul acesta sunt 18. Aproape două treimi sunt din Italia, iar restul din Anglia, Germania, Ungaria, Bulgaria sau Bosnia. O singură maşină figura ca furată din România.
Datele Poliţiei de Frontieră Timiş mai arată că, până acum, procentul de tranzitare a vămilor este cu 25% mai mic faţă de anul trecut. Cu toate acestea, zeci de persoane, majoritatea din Algeria, au fost prinse că încearcă să intre ilegal în România. Astfel, dacă în şapte luni din 2010 vămile din Timiş au fost tranzitate de peste 1,24 milioane de oameni, în acest an, numărul lor a scăzut la 930.000. Migraţia ilegală reprezintă, în 2011, un fenomen. Procentual, numărul de persoane prinse că tranzitează ilegal frontiera a crescut cu… 490%. „În primele şapte luni ale anului 2011 au fost înregistrate la frontieră 158 evenimente, cu 438 persoane, faţă de 34 evenimente, cu 50 persoane, în cursul semestrului I 2010. Procentual, în anul 2011 s-a înregistrat o creştere cu 254% la numărul de evenimente produse şi cu 490% la numărul de persoane implicate. Persoanele în cauză s-au ales cu dosare penale”, a mai declarat Mihaela Leş. Migranţii nu intenţionau să rămână în România, ci voiau să plece spre ţări din Spaţiul Schengen, pentru a-şi căuta un loc de muncă.
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…