Categories: Sfatul medicului

Alergenii din aer – Pneumoalergenii

Pneumoalergenii sunt alergenii care pătrund în organism pe cale inhalatorie, adică pe la nivelul căilor respiratorii, şi reprezintă cea mai comună cauză de alergie, fiindcel mai greu de evitat.

Polenul de pomi, iarbă şi buruieni: alergia la polen, numită şi „Febra fânului” este o alergie sezonieră şi se poate manifesta ca rinită alergică, conjunctivită alergică, rinoconjunctivită alergică sau astm alergic. Sezoanele polinice încep primavăra devreme (polenul de arbori şi arbuşti timpurii), de la sfârşitul primăverii până la mijlocul verii (polenul de cereale şi graminee) sau de vară târzie până toamna (polenul de buruieni – Ambrozia). Polenurile sunt eliberate dimineaţa devreme, iar după-amiaza ating niveluri maxime, care scad odată cu depunerea lor la începutul serii.
Polenul implicat frecvent în patologia alergică are greutate mică şi este transportat de curenţii de aer pe distanţe foarte mari. Particulele de polen sunt oprite de mucoasa nazală umedă, de faringe, laringe şi trahee, producând simptome ca: strănut, rinoree, prurit nazal, prurit ocular, lacrimare etc.

Epitelii de animale (pisică, câine, şoarece, păsări etc): în general, alergenii sunt reprezentaţi de proteine care se găsesc în saliva, urina, pe pielea şi în blana animalelor. Reacţia alergica se poate caracteriza prin tuse, wheezing, nas înfundat, prurit, lăcrimare, stranut etc. Alergenii de dimensiuni mici persistă în mediu mult timp după ce animalul a fost îndepărtat (săptămâni – luni).

Acarienii din praful de casă: alergia la acarieni sau la praful de casă, cum este cunoscută popular, este considerată cea mai comună cauză de astm şi simptomatologie alergică din lume. Există două specii de acarieni: dermatophagoides pteronissinus şi farinae. Acarienii pot trăi de obicei în orice mediu, cu excepţia zonelor de înaltă altitudine, unde nu se pot înmulţi. O condiţie favorizantă creşterii este umiditatea. Îi putem găsi în saltele, covoare, biblioteci, paturi, draperii etc. Una dintre cele mai importante proteine responsabile de reacţia alergica este Der P1, o protează digestivă care se găseşte în excrementele acarianului. Chitina acarianului este de asemenea o componentă alergică.

Gândacii de bucătărie: reacţia alergică la aceste insecte este dată de excrementele, saliva şi componente ale corpului acestora. De asemenea, astmul la copii poate fi indus prin expunerea la alergenii gândacilor de bucătărie.
Mucegaiuri: mucegaiul este un organism care se găseşte atât în afara, cât şi în interiorul locuinţei, se hrăneşte cu materie animală şi vegetală, şi anume lemn, hârtie, alimente, pământul din ghivece etc. Mucegaiul creşte rapid în spaţiile umede şi întunecoase, pivniţe, subsoluri, băi. Reacţia alergică apare la contactul cu sporii din aer şi se caracterizează prin wheezing, congestie nazală, rinoree, rash, prurit ocular şi lacrimare etc.
Mucegaiurile care produc alergii eliberează doua tipuri de spori: spori uscaţi – care sunt eliberaţi ziua, când vremea este uscată şi cu vânt, şi spori umezi – care sunt eliberaţi predominent noaptea, pe vreme cu umiditate crescută, ceaţă sau rouă.
Mucegaiurile pot cauza o reacţie imună severă ca rezultat al colonizării în plămâni şi sinusuri. Ele sunt binecunoscute ca şi cauzatoare de boli alergice şi astm alergic.

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

11 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

12 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

12 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

14 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

14 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

15 ore ago