Categories: SocialUltima ora

Otrava din rafturi (II): branza din ulei de palmier

Consumatorul e obligat să facă un adevărat tur de forţă dacă vrea să se alimenteze sănătos și trebuie să dispună de un venit lunar consistent. Pe rafturile hipermarketurilor şi supermarketurilor, oferta e foarte generoasă în alimente ieftine și mai puțin ieftine, dar mincinoase. Nici lactatele nu stau mai bine la capitolul veridicitate.

Lactatele ieftine oferă şi ele o sumedenie de surprize vegetale. Sunt o adevărată „minune” din uleiuri vegetale, cel mai adesea de palmier, sau sunt pline de margarină. Produsul cunoscut drept „Danish white” este, de fapt, un preparat alimentar din lapte, grăsimi vegetale (21%), sare şi un corector de aciditate (E5752). Adevărata brânză feta este făcută din lapte de oaie și capră și costă de trei ori mai mult.
Multe dintre „lactatele” surogat sunt vândute impropriu alături de caşcavalul original. Arată identic ca orice caşcaval Rucăr sau Dalia, etichetele lor sunt inspirate din cele ale produselor consacrate, dar se bazează pe procesarea uleiului. O “brânză topită caşcaval” conţine numai 30% brânză, 23% caşcaval, apă, amidon şi ceva unt, plus două E-uri. Cercetările au arătat că unul dintre ele, E339, care are acțiune emulsionantă, protejează grăsimile față de râncezire și stabilizează culoarea cărnii, dar, în cantităţi mari ingurgitate, are efect laxativ şi poate tulbura echilibrul calciu / fosfor.
Potrivit Regulamentului Comisiei Europene nr. 1234/2007, „produse lactate” reprezintă doar „produsele derivate exclusiv din lapte, putând fi adăugate unele substanțe necesare fabricației lor, cu condiția ca aceste substanțe să nu fie utilizate în vederea înlocuirii, totale sau parțiale, a vreunui component al laptelui”. Conform acestui act normativ esenţial pentru piaţa comunitară, deci şi pentru România, nicio brânză topită de pe raft nu ar avea voie să poarte acest nume.
Cu untul e o altă poveste. Rafturile sunt pline de pachete de unt care abia dacă au trecut pe lângă untul. În timp ce untul original este făcut exclusiv din smântână, găsim „Cremino cu unt”, „untar”, „cremă cu unt”. Minciuna e până la capăt. Ambalajul redă până la identitate ambalajul unui unt original, dar compoziţia este margarină în proporţie covârşitoare. Conform etichetelor, aceste produse au cel mult 17, 20 sau 30% unt, iar în rest, grăsimi vegetale nehidrogenate şi apă. În unele din aceste „grăsimi tartinabile” regăsim ingrediente greu de suportat de organismul uman. „Problema grăsimilor hidrogenate este că, asemeni unturii, sunt puternic aterogene. Ele au efecte grave asupra vaselor de sânge”, susține dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

6 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

9 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

9 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

11 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

11 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

12 ore ago