Există şi ţigani care nu au mâncat oile cumpărate pe bani francezi şi care s-au aşezat la casa lor, iar acum conduc mici afaceri după ce s-au repatriat de bunăvoie din Hexagon. Un astfel de caz se întâmplă la Şag.
Cu 3660 de euro, Nicolae Covaciu, un ţigan de 25 de ani din comuna Şag, şi-a cumpărat toate cele necesare în construcţii: de la balastieră la roabă, lopeţi, pikamer, tăietor de gresie etc. El a intrat într-un program gestionat de Asociaţia „Generaţie Tânără” şi este un exemplu de succes. În şase luni are comenzi şi de la ţigani şi de la români. Unora le-a reparat acoperişurile, altora le-a făcut garduri sau le-a construit anexe. Cu banii câştigaţi şi-a cumpărat o Dacie „papuc” şi vrea să se apuce de renovarea casei în care trăieşte cu soţia, fiul de un an şi bunica. „Am plecat împreună cu o verişoară ca să muncesc, pentru că în România nu mă puteam întreţine. Am avut de lucru foarte puţin timp, apoi am ajuns să cerşesc. Ceva mai groaznic nu mi se putea întâmpla. Eu sunt ţigan cu şcoală, am absolvit liceul de construcţii, aşa că am cerut ajutorul acesta şi din start am vrut să fac ceva ce cunosc”, povesteşte Covaciu. Nu s-a îmbogăţit, însă banii primiţi pentru lucrări îi ajung să îşi întreţină bine familia de la o lună la alta.
Ţiganu, tot ţigan rămâne
Miercuri a fost vizitat „la lucru” de către Arno Klarsfeld, președintele Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare al Republicii Franceze. Francezul a vrut să se convingă cu ochii lui că banii de la Paris sunt bine investiţi, că romul nu mai are gânduri de întoarcere. „Mulţumesc de ajutor, nu am de ce să mă întorc în Franţa, atâta timp cât am fost ajutat să duc o viaţă normală muncind cinstit, alături de familie” a spus tânărul. Romii la care lucra – se pregătea de betonat o curte – însă, au prins din zbor ideea posibilităţii unui câştig fără prea mult efort. „Vrem şi noi în Franţa, dacă ne dă bani. Nu am fost niciodată”, spune Jenica Iancu. Femeia i-a cerut translatorului care îl însoţea pe Arno Klarsfeld să îi spună acest lucru. Oficialul francez i-a spus că ea se poate duce oriunde.
Jenica a insistat. „Nu am bani de avion”, arâtându-i, insistent, gestul aferent. „Nici eu nu am un covor zburător” a fost replica oficialului de la Paris. Una peste alta, cele peste 50 de proiecte în care sunt integraţi romi şi care se derulează prin intermediul Asociaţiei „Generaţie Tânără” au o rată foarte mare de succes. Mariana Petersel, preşedinta asociaţiei spune că aceasta este de 87%. „Cei pe care am aplicat în aceste proiecte sunt oameni deosebiţi, tineri în general, care vor să facă ceva din viaţa lor, ca şi aceştia de la Şag. Noi îi ajutăm, îi lăsăm, cum se spune, „să prindă pene” şi iată că am reuşit”, a declarat Petersel.
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…