Categories: Social

Poveste tiganeasca de succes

Există şi ţigani care nu au mâncat oile cumpărate pe bani francezi şi care s-au aşezat la casa lor, iar acum conduc mici afaceri după ce s-au repatriat de bunăvoie din Hexagon. Un astfel de caz se întâmplă la Şag.

Cu 3660 de euro, Nicolae Covaciu, un ţigan de 25 de ani din comuna Şag, şi-a cumpărat toate cele necesare în construcţii: de la balastieră la roabă, lopeţi, pikamer, tăietor de gresie etc. El a intrat într-un program gestionat de Asociaţia „Generaţie Tânără” şi este un exemplu de succes. În şase luni are comenzi şi de la ţigani şi de la români. Unora le-a reparat acoperişurile, altora le-a făcut garduri sau le-a construit anexe. Cu banii câştigaţi şi-a cumpărat o Dacie „papuc” şi vrea să se apuce de renovarea casei în care trăieşte cu soţia, fiul de un an şi bunica. „Am plecat împreună cu o verişoară ca să muncesc, pentru că în România nu mă puteam întreţine. Am avut de lucru foarte puţin timp, apoi am ajuns să cerşesc. Ceva mai groaznic nu mi se putea întâmpla. Eu sunt ţigan cu şcoală, am absolvit liceul de construcţii, aşa că am cerut ajutorul  acesta şi din start am vrut să fac ceva ce cunosc”, povesteşte Covaciu. Nu s-a îmbogăţit, însă banii primiţi pentru lucrări îi ajung să îşi întreţină bine familia de la o lună la alta.

Ţiganu, tot ţigan rămâne

Miercuri a fost vizitat „la lucru” de către Arno Klarsfeld, președintele Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare al Republicii Franceze. Francezul a vrut să se convingă cu ochii lui că banii de la Paris sunt bine investiţi, că romul nu mai are gânduri de întoarcere. „Mulţumesc de ajutor, nu am de ce să mă întorc în Franţa, atâta timp cât am fost ajutat să duc o viaţă normală muncind cinstit, alături de familie” a spus tânărul. Romii la care lucra – se pregătea de betonat o curte – însă, au prins din zbor ideea posibilităţii unui câştig fără prea mult efort. „Vrem şi noi în Franţa, dacă ne dă bani. Nu am fost niciodată”, spune Jenica Iancu. Femeia i-a cerut translatorului care îl însoţea pe Arno Klarsfeld să îi spună acest lucru. Oficialul francez i-a spus că ea se poate duce oriunde.

Jenica a insistat. „Nu am bani de avion”, arâtându-i, insistent, gestul aferent. „Nici eu nu am un covor zburător” a fost replica oficialului de la Paris. Una peste alta, cele peste 50 de proiecte în care sunt integraţi romi şi care se derulează prin intermediul Asociaţiei „Generaţie Tânără” au o rată foarte mare de succes. Mariana Petersel, preşedinta asociaţiei spune că aceasta este de 87%.  „Cei pe care am aplicat în aceste proiecte sunt oameni deosebiţi, tineri în general, care vor să facă ceva din viaţa lor, ca şi aceştia de la Şag. Noi îi ajutăm, îi lăsăm, cum se spune, „să prindă pene” şi iată că am reuşit”, a declarat Petersel.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

10 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

14 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

17 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

17 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

19 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

19 ore ago