Categories: Sport

Arte martiale fara frontiere / FOTO

Fundația de Arte Marţiale Nippon Seibukan (FAMNS), înființată de numai jumătate de an, a reuşit să bifeze încă o reuşită pe agenda activităţilor sale. Este vorba despre Seminarul Internaţional de Arte Marţiale “Arte Marţiale Fără Frontiere”, desfăşurat la Timişoara.
Seminarul a fost organizat de FAMNS în colaborare cu alte trei cluburi sportive de profil: „Cold Steel“ din Bucureşti, Clubul „Daisho“ şi „Clubul sportiv Timișoara“, ambele din Timişoara. Seminarul a avut două teme despre tehnicile de autoapărare în sistem militar şi tehnicile de autoapărare pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Maeştrii invitaţi au fost Jose Miguel Martinez Barrera hanshi şi director al Nippon Seibukan din Japonia, responsabil pentru ţările din Europa împreună cu al său uke, Francisco Barrera, Robert Manole hanshi, Shidoin pentru România şi preşedinte, Bogdan Alic, fuku Shidoin pentru Romania şi vicepreşedinte al FAMNS, Gregor Laszlo, Shidoin pentru Ungaria, Ivica Zdravkovic hanshi, Shidoin pentru Serbia. Aceştia au arătat participanţilor tehnici de autoapărare, unele mai spectaculoase decât altele, unele dintre ele cu o aplicabilitate imediată şi în situaţiile concrete de conflict chiar şi pentru civili. Deloc de neglijat este şi faptul că mulţi dintre maeştrii au experienţă concretă în misiuni de protecţie executivă sau militară.
Concomitent, au fost predate şi tehnici de autopărare pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, dependente sau nu de căruciorul cu roţi sau cârje. Hanshi Robert Manole a condus un atelier extrem de interesant în care a demonstrat cum te poți apăra cu un simplu pix. De asemenea, hanshi Robert Manole le-a susţinut şi o mică expunere vizavi de atitudinea mereu atentă pe care aceste persoane trebuie să o aibă faţă de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, mici trucuri prin care ei pot să identifice în timp util situaţiile delicate pe care să le evite. Hanshi Jose Miguel Barrera a reuşit să le transmită modul în care să-şi îmbine energia vitală cu mişcările mecanice adaptate fiecărui tip de dizabilitate. Noţiunile predate au fost asimilate cu o viteză suprinzătoare pentru nişte persoane cu posibilităţi atât de reduse de autoapărare. “Poate că pentru noi, persoanele sănătoase, a reprezentat un efort minor, dar cu siguranţă, efectul lui a fost sublim pentru inimile celor din cărucioare, pentru care orice nevoie umană, cea mai simplă dintre ele, reprezintă o aventură de viaţă. Cu puţin putem face atât de mult pentru ei. Nu ne vom opri aici. Mulţumim Asociaţiei Handicapaţilor Locomotor Timişoara şi Primăriei Timişoara pentru modul în care au ajutat la desfășurarea acestei întâlniri”, au spus organizatorii evenimentului.

Share
Published by
Cosmin Bradu
Tags: Timişoara

Recent Posts

Românii îşi aleg astăzi preşedintele. În Timiş peste 600 de mii de persoane sunt aşteptate la urne

La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…

O oră ago

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

15 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

18 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

19 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

21 de ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

21 de ore ago