Laurean Stănchescu, scriitorul care în luna mai a pornit pe jos, de la Hobiţa la Paris pentru a cere repatrierea osemintelui lui Constantin Brâncuşi, şi-a reluat pelerinajul, de data aceasta cu o maşină. Bărbatul este însoţit de patru tulnicărese, între care celebra Argentina Floca din satul Avram Iancu.
Luni, Laurean Stănchescu şi echipa lui vor fi deja în faţa autorităţilor franceze. De data aceasta, temerarul român duce cu el scrisori de Camera Deputaţilor şi Camera Senatului , precum şi din partea Academiei Române, care cer autorităţilor franceze să admită repatrierea rămăşiţelor lumești ale marelui sculptor. În fața fiecărei instituții franceze unde se vor opri românii, cele patru tulnicărese, îmbrăcate în costume tradiționale românești, le vor cânta francezilor din tulnice. “Trei dintre tulnicărese sunt profesoare și una este elevă. Ele vor cânta din tulnice în fața Parlamentului francez, a Guvernului și Președinției Frantei“, a declarat Laurean Stănchescu. „Ne punem în genunchi în faţa poporului francez pentru a repatria rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi. Nu este vorba de umilinţă, ci de expresia celor mai înalte onoruri şi a demnităţii poporului meu”, scrie temerarul în vârstă de 57 de ani.
Laurean Stănchescu are în faţă un traseu de aproape 2.000 de kilometri, pe care iniţial şi-a propus să îm parcurgă pe jos. Marșul lui s-a oprit însă la Budapesta. Scriitorul a avut probleme de sănătate, iar banii s-au terminat. Stănchescu a decis să se întoarcă în ţară și, în următoarele două luni și jumătate, a bătut zilnic la uşile parlamentului sau academiei. Acum, când a repornit la drum, cu o maşină de la Gheorghe Vlase, are promisiuni de sprijin prin Ministerul Culturii sau cel de Externe şi scrisorile autorităţilor române semnate de parlamentari. Constantin Brâncuși i-a mărturisit preotului Teofil Ionescu, episcopul Bisericii Române de la Paris, că vrea să fie înmormântat la Hobiţa, satul său natal, alături de mama sa. În ultimii ani de viaţă, marele sculptor nu a comunicat decât în limba română. A fost înmormântat în cimitirul Montparnasse, iar la înmormântare s-a servit colivă. La 54 de ani de la moartea sculptorului, descendenţii lui Brâncuşi cer francezilor repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale acestuia.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…