Preotul Elias Vella, din Malta, este exorcist de 18 ani. Acum e la Timişoara, în calitate de invitat special al unei biserici Greco-catolice, „Sfânta Maria Regina Păcii şi a Unităţii” şi, până duminică, oficiază aşa-numitele rugăciuni de reculegere. Pe scurt, exorcizează. Prelatul, exorcist oficial al Arhidiecezei de Malta, solicitat pentru a oficia astfel de reculegeri în diferite ţări, a fost de acord să ne acorde un interviu.
De când sunteţi la Timişoara, aţi întâlnit vreun demon?
Încă nu.
Cum recunoaşteţi o persoană posedată de diavol?
În general, aceste personae au o violenţă excesivă şi o putere supraomenească. O fată de 16 ani rupe o masă cu mâinile goale, de exemplu. Apoi, un bărbat vorbeşte cu voce de femeie şi o femeie vorbeşte cu voce de bărbat. În timpul exorcizării vor mai fi foarte multe cuvinte blasfemiatoare sau acei oameni spun lucruri pe care nu ar putea să le ştie. Nu în ultimul rând, au o aversiune totală faţă de lucrurile sfinte.
Cum vă daţi seama că aceşti oameni nu sunt bolnavi psihic ?
De obicei, semnele sunt ca şi în cazul unor boli precum isteria sau schizofrenia. Doar luate împreună, aceste semnhe duc la concluzia că persoana e posedată şi nu bolnavă pshic. E foarte important să ştii istoricul persoanei respective, dacă a suferit sau nu vreo boală psihică. Dar, în general, ei vin pentru o rugăciune şi în timpul acesteia diavolul începe să se manifeste violent.
Cât de violent ?
La exorcizarea unei fete de 18 ani, din Cehia, care a fost consacrată diavolului chiar de către tatăl său şi pe care am dus-o într-o mănăstire pentru a o proteja, diavolul a dat foc mănăstirii. Apoi, în timpul ritualului de exorcizare era extrem de violentă. Fata abia era ţinută de cei şase preoţi. I-a lovit, i-a muşcat.
Cât durează o exorcizare?
Depinde de la un caz la altul. Sunt diavoli foarte puternici care pot fi scoşi la o singură sesiune, dar sunt şi persoane slabe, pentru care e nevoie de ani de exorcizare.
Care e ritualul ? E ceva ce se repetă de fiecare dată ?
Nu este o tehnică anume. Sunt necesare rugăciuni liturgice, apoi se spun şi alte rugăciuni, în funcţie de cum evoluează lucrurile. Formal, exorcistul încearcă să afle numele diavolului. În momentul în care diavolul îşi spune numele, exorcizarea a ajuns la sfârşit.
Cum aţi ajuns să exorcizaţi ?
Nu am visat niciodată că voi exorciza. Nici nu credeam prea mult în asta. Oamenii au început să vină la mine pentru un ajutor oarecare. Sau pentru că li se spunea că au fost blestemaţi sau aveau vrăji făcute asupra lor, ori pentru că au început să simtă că în casă era o oarecare prezenţă. M-am dus la episcopul meu şi i-am spus „Aceşti oameni vin la mine şi au nevoie de ajutor. Ce să fac? Să-i trimit la dumneavoastră?”. El a spus că ar fi bine să încep să studiez aceste probleme, pentru că nu era nimeni în arhidioceză care să se priceapă la aceste lucruri.
Sunt mulţi oameni posedaţi ?
Cu siguranţă. De şase ani, Vaticanul a înfiinţat o universitate, Regina Apostolorum, unde anual au loc cursuri de exorcizare. Aceasta vine după ce în urmă cu zece ani, ritualul de exorcizare a fost revăzut de Vatican.
Accident grav aproape de Timişoara, joi, după masă, produs de o şoferiţă „îndrăgostită” de Bachus.…
Mai este puțin până la cel mai așteptat eveniment de shopping al anului, așa că…
Eveniment deosebit. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 7 noiembrie 2024,…
Prin plantarea a 120 de arbori, Primăria Timișoara anunță că a pornit amenajarea unei noi…
Pe calea ferată dintre București și Timișoara vor circula locomotive electrice noi. România va cumpăra…
Expoziția care va prezenta Colecția Roberto Longhi, care va fi prezentată la Muzeul Național de…