Categories: SănătateUltima ora

Lipsa asistentelor de la SCJUT afecteaza calitatea actului medical

Pacienţii care se internează la cel mai mare spital din vestul României nu pot fi îngrijiţi cum se cuvine de personalul medical mediu, deoarece acesta lipseşte în mare parte. Potrivit şefului Colegiului Medicilor din Timişoara, ar fi nevoie de un număr dublu de asistente și infirmiere.

S-a ajuns aici după blocări de posturi şi reduceri bugetare care le-au determinat pe cele mai pregătite asistente să plece fie în străinătate, la muncă, fie în unităţile medicale private, mai explixă medicul. E de înţeles. La Spitalul Judeţean, o asistentă cîştigă 1.300 de lei lunar, într-o clinică privată suma se dublează, iar în Italia sau Franţa trece de 800 de euro. În Spitalul Judeţean din Timişoara sunt 1.176 de paturi. Adică tot atâţia bolnavi, în cea mai mare parte nedeplasabili. Pe scurt, oameni care au nevoie de asistenţă ca să-şi facă nevoile, să fie hrăniţi, spălaţi etc. În total, sunt 738 de asistente care lucrează în trei ture. La Clinica de Neurochirurgie a SCJUT, unde pacienții sunt aproape în totalitate incapabili să se miște, sunt 60 de paturi şi nouă asistente. La trei asistente pe tură, fiecare are în grijă 20 de bolnavi, cărora trebuie să le administreze medicația și pe care trebuie să-i supravegheze. La Gastroenterologie, care este una dintre cele mai aglomerate secții ale Județeanului, asistentele se schimbă frecvent. Prea puține dintre ele rezistă ritmului de muncă și renunță. Se duc, și este de înțeles, la clinicile private, unde programul de lucru este de opt ore și nu se fac gărzi. În blocurile operatorii, situația este, uneori, critică. “Spitalul a rămas cu un deficit cronic de personal medical auxiliar, pe care eu îl apreciez la 50%. Întâmpinăm probleme foarte mari în blocurile operatorii. Sunt situaţii în care nu mai avem deloc asistentă care să ne instrumenteze şi instrumentează între ei medicii. Mai nou, locul asistentei instrumentare în blocul operator a fost luat de rezidenţii din ani mai mari, care au început să cunoască instrumentarul, ceea ce e o soluţie, pentru că ei astfel învaţă, însă nefiind experimentaţi, acest demers prelungeşte actul chirurgical. Stând mai mult la fiecare operaţie şi neavând personal, ajungem să amânăm anumite intervenţii”, a declarat chirurgul Lazăr Fulger, preşedintele Colegiului Medicilor Timişoara şi şeful uneia dintre secţiile de chirurgie ale Spitalului Judeţean.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

13 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

14 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

14 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

16 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

16 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

17 ore ago