Categories: SocialUltima ora

Sfantul Nicolae, facatorul de minuni

Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei şi al multor oraşe din Europa Occidentală, este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. El a săvârșit mai multe minuni, atât în viață, cât și după moarte.
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în 325, a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos este doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu o joardă în semn de avertisment. Tot tradiţia spune că nuieluşa trebuie să fie de măr, iar dacă, pusă în apă, acesta înflorește până la Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei. În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie, păzeşte soarele, stăpâneşte apele, apără soldaţii în război și ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite. Copiii au fost învăţaţi că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae vine şi le pune în cizmulițe dulciuri și jucării, dar şi câte o nuieluşă. Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolţit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor. În Europa, ziua Sfântului Nicolae este ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. În Germania și Olanda, ziua de 6 decembrie este considerată o sărbătoare religioasă, când sunt oferite cadouri copiilor şi săracilor. În Olanda, episcopul călătoreşte pe un vapor și are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter. În Germania, Sfântul Nicolae călătoreşte tot cu un însoţitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

ADR Vest a semnat două noi contracte de finanțare. Trei milioane de lei vor susține sistemul universitar din Timișoara și Reșița

Cu ajutorul fondurilor europene, peste 3.000 de studenți din Timișoara și Reșița vor beneficia de…

2 ore ago

Noul președinte al Consiliului Judeţean nu vede posibilă apariția de baroni locali în Timiș

Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, spune că nu se va transforma, în…

3 ore ago

Societatea Colterm a anunțat că a pornit deja și cel de-al doilea cazan de abur de la CET Sud

Compania de termoficare anunță că a pornit și al doilea cazan de abur de la…

3 ore ago

Șapte spații din cartierele istorice sunt scoase la licitație de Primăria Timișoara, în vederea închirierii

Un număr de șapte spații comerciale aflate în cartierele istorice Cetate și Fabric, sunt scoase…

3 ore ago

Deputatul PNL Cosmin Şandru, achitat definitiv la ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul formulat de DNA împotriva sentinţei…

3 ore ago

Noii consilieri județeni și președintele administrației din Timiș depun jurământul/FOTO

Sala Multifuncțională de la Palatul Administrativ Timișoara găzduiește ceremonia de depunere a jurământului noilor consilieri…

6 ore ago