Categories: Zâmbete amare

Amurgul presedintilor jucatori; studii de caz: Basescu si Ostaficiuc

A avut din nou lacrimi în ochi. De această dată n-a mai zis însă „Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!”. (În paranteză fie spus, mogulul rău a devenit mogul bun). „Să-ți fie rușine, popor român!” Cam în această cheie ar putea fi citit mesajul președintelui la aproape două săptămâni de la izbucnirea mișcărilor de stradă, perioadă în care s-a ascuns de popor. (Rândurile de față sunt scrise înaintea „intervenției pe popor”, care s-ar putea să mai schimbe mesajul.) A mai lăsat să se înțeleagă și că, după 22 de ani, „agenturili” ne pun țara în pericol. Discursul a fost precedat de câteva declarații date de nașul lui Bercea Mondial, Mircea Băsescu. Aceleași explicații: poporul nu e în stare să înțeleagă ce bine le-a făcut președintele. Un popor ingrat, nererecunoscător. Dar vorba lui Băsescu: „Când un ministru și un subsecretar de stat se ceartă, ghici cine pleacă?”.

Când un șef de stat și un popor sunt într-un conflict iremediabil, cine ar trebui să plece? Ce-i drept, Băsescu a trimis câteva categorii din populație să-și caute norocul în afara țării, așa cum a făcut cu medicii. Dar să plece un popor întreg e destul de greu. Se spunea, și e adevărat acest lucru, că politicianul Băsescu gestiona impecabil conflictele. Problema e că acum nu se mai află în conflict cu niște oameni politici, ci cu întregul popor. Altfel, am văzut un „președinte jucător” obosit, tot mai desprins de realitate. A fost și președinte, și premier, și șef al Camerei Deputaților, și ministru de Externe, și șef SRI, și șef SIE, și Curte Constituțională, și procuror general. Ba chiar și tată de europarlamentar. Din toate acestea, a mai rămas un om supărat pe toată lumea. Pardon, nu chiar pe toată lumea, că mai există un Boc, o Udrea, o Roberta, un fost “șef al Mafiei personale a lui Adrian Năstase” etc.

Falimentul experimentului “președinte jucător” nu se manifestă însă doar la București. La final de carieră pare a fi și liderul PD-L Timiș, Constantin Ostaficiuc, după ce Justiția a confirmat decizia ANI de incompatibilitate. Și Ostaficiuc a fost și șef de partid, și de consiliu județean, și prefect, și șef de instituții deconcentrate. A fost un “brand politic”, după cum singur se caracteriza. Căderea lui a fost cumva ridicolă, desprinsă parcă dintr-un film cu proști. Cum ar veni, a picat pentru un fleac. Un fleac care confirmă însă metehne ale omului care are o putere absolută în mâini. O putere care pervertește mult. A crezut că poate face orice, că e desupra legii. Și n-a fost așa. Spre deosebire de Băsescu, care într-un târziu a vorbit, Ostaficiuc refuză orice fel de comentariu vizavi de decizia Justiției. Și n-a trecut mult timp de când susținea că se va supune oricărei hotărâri date de Justiție.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” a pus în funcțiune un aparat RMN achiziționat cu fonduri europene, prin ADR Vest

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara” a pus în funcțiune un RMN…

3 ore ago

Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat…

3 ore ago

USR: Bazele sportive, precum Arena Viola, administrate de la București trebuie să revină Timișoarei

USR va lupta în Parlament pentru transferul tuturor bazelor sportive deținute de ministere la administrațiile…

4 ore ago

Alfred Simonis dă asigurări: “Poli nu moare!”. Liderul CJ Timiş s-a întâlnit cu rectorul Florin Drăgan şi reprezentanţi ai Druckeria

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a dat asigurări că echipa Poli Timişoara nu va dispărea,…

7 ore ago

RETIM și ADID demarează o campanie gratuită pentru colectarea deșeurilor voluminoase în cartierele Timişoara

O campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase se va desfășura în cartiere până la…

7 ore ago

Sondaj INSCOP: PSD, lider detaşat, AUR pe locul II, la distanţă apreciabilă de PNL, locul III

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…

8 ore ago