Categories: SănătateUltima ora

Exodul halatelor albe continua

Aproape 1.000 de cadre medicale timişene au plecat sau urmează să plece din Timișoara. Cifra a fost confirmată de Direcția de Săntate Publică Timiș, care a numărat cererile depuse la registratura instituției, pentru a primi documentația necesară plecării.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului din Sănătate, majoritatea cadrelor medicale pleacă în ţări precum Italia, Anglia, Irlanda sau Spania. Șefii spitalelor timișorene susțin că deficitul de personal se simte în absolut toate domeniile. Asta, și pentu că aceia care nu au părăsit România și-au găsit locuri de muncă în clinicile sau cabinetele particulare, unde au salarii mai bune decât la stat.
Numai la Spitalul Judeţean din Timişoara, deficitul de asistente medicale este de aproximativ 100. În prezent, aici mai lucrează doar 700 de asistente, la cei peste 1.100 de pacienți Reprezentanții Colegiului Medicilor spun că ar fi nevoie de un număr dublu de cadre medicale medii, pentru ca bolnavii să poată fi îngrijiți corespunzător. Și celelalte spitale din oraș sunt afectate. La Municipal, cel mai tare se simte lipsa asistentelor în blocurile operatorii. La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, fenomenul plecărilor peste hotare este constant, iar conducerea susține că unitatea funcționează în sistem de avarie. Chiar şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă frecvenţa plecării peste hotare nu a scăzut sub zece medici sau asistente pe an. Inclusiv rezidenții pleacă pe capete. Cu puțină răbdare, aceștia pot prinde contracte bune la spitale din vestul Europei, unde își fac complet rezidențiatul, pe un salariu mai mult decât decent.
Explicațiile țin, desigur, de bani. Dacă aici un medic câștigă maximum 400 de euro pe lună, în străinătate ia câteva mii. O asistentă medicală care abia încasează 200 de euro lunar în Timișoara,afară trece lejer de 1.500 de euro.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

2 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

3 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

5 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

6 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

6 ore ago

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

7 ore ago