Categories: SocialUltima ora

Timisoara, de la Orasul Florilor la Paradisul Tiganilor (II)

Clanurile țigănești din Timișoara și-au împărțit, nu neapărat frățește, aproape toate clădirile vechi din centrul orașului. Este vorba despre peste 200 de imobile din zona C.D. Loga, Mihai Viteazul şi Trandafirilor. Așa-numiții romi de mătase nu au fost niciodată acuzați serios de afaceri necurate. Timișoara a ajuns astfel raiul țiganilor: cei mai bogați membri ai etniei locuiesc în orașul de pe Bega. Lucia Seifert, Petru Jurj și Tibi Stancu sunt alte personaje pe care nu le-a căutat nimeni la avere.

Ionelaș Cârpaci este secondat în topul celor mai bogaţi ţigani din România de alţi doi timişoreni, Lucia Seifert şi Petru Jurj. Cei doi deţin case şi terenuri cu o valoare estimată la 11 milioane de euro. Majoritatea imobilelor, construite în perioada interbelică în centrul Timişoarei, au fost obţinute fraudulos, iar pe numele celor doi nu a fost înregistrată, niciodată, vreo firmă.

Seifert și Jurj au fost acuzați de înşelăciune, şantaj, falsuri şi ameninţări, într-un dosar iniţiat de procurorii DIICOT, care au încercat să îi închidă pentru o fraudă de un milion de euro. Țiganii au fost achitaţi însă mai întâi de Tribunalul Timiş, iar apoi de Curtea de Apel Timisoara.

Povestea este pe cât de simplă, pe atât de dramatică. Jurj şi Seifert au ″cumpărat″ de la un bătrân un imobil evaluat la 1,3 milioane de euro. Ca să îi câştige încrederea, i-au pus omului în mână 30.000 de euro înainte să semneze actele. Apoi, ca să achite impozite mai mici, i-au propus să facă actele pe mai puţin de jumătate din sumă. Fără să mai achite vreun ban, cu actele semnate, s-au intabulat şi l-au dat afară. Fostul proprietar a făcut atac cerebral şi umblă acum într-un scaun cu rotile.

Locul al treilea în top revine tot unui țigan din Timișoara, Tibi Stancu. În octombrie 2011 i-au bătut la uşă mascaţii. Descinderile efectuate la solicitarea procurori germani au vizat fraude cu un prejudiciu estimat de peste un milion de euro. În urma descinderilor, procurorii au ridicat 40 de kilograme de documente, în mai mulţi saci, din palatul lui Stancu şi din cel al cumnatului său, Nicolae.

Tibi Stancu deține trei palate în Timișoara. Unul dintre ele este o replica a Palatului CEC din București. Altul e situat la două minute de mers pe jos de primărie, cu vedere spre Parcul Rozelor. Niciunul dintre imobilele lui Tibi Stancu nu este trecut pe numele lui. Bărbatul stă, în acte, în casa nevestei lui, Biza. Pe lista proprietăților lor se regăsesc, de asemenea, mașini, apartamente sau vile în Timişoara şi Recaş. Averea lui Tibi Stancu a apărut brusc, după Revoluţie, după ce a plecat cu familia în Germania. Surse din Poliţie spun că Stancu s-ar fi ocupat de reţele de prostituţie, dar acesta nu a fost niciodată acuzat de proxenetism. El nu şi-a bătut capul cu justificarea averii, din moment ce nicio autoritate a statului nu l-a întrebat, vreodată, de unde are banii de palate. Pe numele soţiei sale, Biza, există, din 1991, o firmă de intermedieri în comerţul cu produse diverse. Firma nu mai funcționează însă din anul 2000, dar nu a fost radiate și are, în prezent, datorii la bugetul statului de aproape 200.000 de lei.

Surse DNA susţin că milionul de euro pentru care s-a format comisia rogatorie are legătură cu impozite pe clădiri, firme şi maşini neachitate în Germania timp de mulţi ani. Aceleaşi surse relatează că bărbaţii din clanul Stancu furau maşini de lux, apoi le vindeau mai departe şi nu achitau taxele legale. Se presupune că Tibi Stancu conducea, probabil prin interpuşi, mai multe reţele infracţionale în Occident. La finele lunii august 2011, poliţia timişoreană l-a prins pe nepotul lui, Veber. Acesta era căutat de poliţia germană, pentru înşelătorii, fiind condamnat la închisoare.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

9 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

14 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

14 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

16 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

17 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

17 ore ago