Primăria Timişoara face abuz de autoritate, dar susține că totul este în interesul timişorenilor. Cei aproximativ 90 de comercianţi care au avut căsuţe la Târgul de Crăciun nu au semnat contracte de închiriere cu PMT, ci niște contracte de sponsorizare cu Casa de Cultură. Suma medie a „sponsorizării”: 4.000 de lei.
Comercianţii care închiriază căsuțe la târgurile de Paști și de Crăciun organizate la Timișoara au reacționat pentru prima dată. Oamenii spun că, deși au mai făcut astfel de sponsorizări, tarifele au atins cote insuportabile. „Mereu am fost obligaţi să facem contracte de sponsorizare, dar acum au mărit preţul. La Târgul de Paşti din 2011 am plătit 2.500 de lei sponsorizare la Casa de Cultură. La Târgul de Crăciun au zis că trebuie să le dau 4.000 de lei. M-am dus la Cojocari şi i-am spus verde în faţă totul. Mi-a zis că e criză și să ajutăm Casa de Cultură cu mai mulţi bani”, spune unul dintre comercianții de mezeluri de la Târgul de Crăciun. El ar fi vrut să facă o asociaţie care să protesteze împotriva abuzului Primăriei Timişoara, dar, pentru că mulți dintre cei care au închiriat căsuțe sunt din alte orașe și n-au vrut să aibă probleme, intenția n-a fost pusă în practică.
Iniţial, reprezentanţii Primăriei Timişoara au negat existenţa unor contracte de sponsorizare. Apoi, după ce alți oameni implicați în „afacere” au deschis gura, au revenit. Luat prin surprindere, Pavel Deheleanu, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timişoara a recunoscut că instituția pe care o conduce a fost sponsorizată de producătorii de la Târgul de Crăciun. „E adevărat, banii din închirierea căsuţelor au venit prin contracte de sponsorizare. Din câte ştiu, la noi au ajuns aproximativ 35.000 de lei”, spune Deheleanu.
Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al PMT, care afirmase inițial că toţi banii au mers la municipalitate, a revenit și el, și încă de două ori. Boncea a recunosut că 35.000 de lei s-au dus, din contracte de sponsorizare, către Casa de Cultură. „A fost o greşeală, nu era vorba despre 35.000 de lei, ci de 350.000 de lei. Toţi banii au fost folosiţi pentru organizarea târgului. Am vrut să facem o bucurie timişorenilor, nu ne-am uitat la profit. Am apelat la contracte de sponsorizare pentru că altfel banii se duceau la buget şi nu puteam plăti direct costurile organizării târgului. Sponsorizarea a fost singura modalitate prin care am putut folosi imediat banii de la comercianţi”, ne-a declarat, în a treia discuție, Boncea.
Direcţia de Patrimoniu, care ar fi trebuit să se ocupe de caz, nu știe nimic. „Nu am avut nicio legătură cu asta. De contracte s-au ocupat Direcţia de Comunicare şi Casa de Cultură”, spune Martin Staia, șeful direcției. Consilierii locali au fost uimiți. „Dacă situaţia stă aşa, e extrem grav. Nu ai cum să plăteşti o chirie sub formă de contract de sponsorizare. Nu este de competenţa aleşilor locali, sunt organe abilitate care să stabilească acest lucru. Vom face o interpelare, pentru a vedea dacă situația este reală”, spune Radu Ţoancă (PSD). „Lipsesc foarte mulţi bani. Nu e normal să dai contracte de sponsorizare pe domeniul public. Din câte ştiu eu, domeniul public se concesionează sau se licitează. Banii trebuiau să ajungă la noi, nu la Casa de Cultură”, afirmă, la rândul lui, Adrian Pau (PD-L). „Nu e normal ca închirierea căsuţelor de la Târgul de Crăciun să fie condiţionată de o sponsorizare. Este posibil să fie două tipuri de contracte, unul de sponsorizare şi altul de închiriere”, ne-a declarat și Valentin Moldovan (PNȚCD). Liberalul Ciprian Bogdan crede că în acest caz ar fi trebuit aplicată legea achiziţiilor publice. „Nu cunosc subiectul în detaliu, cred însă că trebuia să se respecte legea achiziţiilor publice. Dacă este ceva în neregulă voi face interpelări în consiliul local”, a spus Bogdan.
Viceprimarul Adrian Orza știe povestea, dar nu integral. „Din câte ştiu eu, în ultimii ani, comercianţii de la Târgul de Crăciun au dat bani la Casa de Cultură. Din aceşti bani se plătea și curentul la eveniment. Nu știu nimic despre contractile de sponsorizare”, susţine Orza. Secretarul PMT, Ioan Cojocari, nu vrea să vorbească pe acest subiect. „Am destule probleme, nu mai vreau să mă bag. Dacă ai informaţii că au fost contracte de sponsorizare, scrie aşa. Nu știu nimic”, a spus Cojocari.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…