Cu girul primariei, Targul de Craciun sponsorizeaza pe sest Casa de Cultura

Primăria Timişoara face abuz de autoritate, dar susține că totul este în interesul timişorenilor. Cei aproximativ 90 de comercianţi care au avut căsuţe la Târgul de Crăciun nu au semnat contracte de închiriere cu PMT, ci niște contracte de sponsorizare cu Casa de Cultură. Suma medie a „sponsorizării”: 4.000 de lei.

Comercianţii care închiriază căsuțe la târgurile de Paști și de Crăciun organizate la Timișoara au reacționat pentru prima dată. Oamenii spun că, deși au mai făcut astfel de sponsorizări, tarifele au atins cote insuportabile. „Mereu am fost obligaţi să facem contracte de sponsorizare, dar acum au mărit preţul. La Târgul de Paşti din 2011 am plătit 2.500 de lei sponsorizare la Casa de Cultură. La Târgul de Crăciun au zis că trebuie să le dau 4.000 de lei. M-am dus la Cojocari şi i-am spus verde în faţă totul. Mi-a zis că e criză și să ajutăm Casa de Cultură cu mai mulţi bani”, spune unul dintre comercianții de mezeluri de la Târgul de Crăciun. El ar fi vrut să facă o asociaţie care să protesteze împotriva abuzului Primăriei Timişoara, dar, pentru că mulți dintre cei care au închiriat căsuțe sunt din alte orașe și n-au vrut să aibă probleme, intenția n-a fost pusă în practică.
Iniţial, reprezentanţii Primăriei Timişoara au negat existenţa unor contracte de sponsorizare. Apoi, după ce alți oameni implicați în „afacere” au deschis gura, au revenit. Luat prin surprindere, Pavel Deheleanu, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timişoara a recunoscut că instituția pe care o conduce a fost sponsorizată de producătorii de la Târgul de Crăciun. „E adevărat, banii din închirierea căsuţelor au venit prin contracte de sponsorizare. Din câte ştiu, la noi au ajuns aproximativ 35.000 de lei”, spune Deheleanu.
Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al PMT, care afirmase inițial că toţi banii au mers la municipalitate, a revenit și el, și încă de două ori. Boncea a recunosut că 35.000 de lei s-au dus, din contracte de sponsorizare, către Casa de Cultură. „A fost o greşeală, nu era vorba despre 35.000 de lei, ci de 350.000 de lei. Toţi banii au fost folosiţi pentru organizarea târgului. Am vrut să facem o bucurie timişorenilor, nu ne-am uitat la profit. Am apelat la contracte de sponsorizare pentru că altfel banii se duceau la buget şi nu puteam plăti direct costurile organizării târgului. Sponsorizarea a fost singura modalitate prin care am putut folosi imediat banii de la comercianţi”, ne-a declarat, în a treia discuție, Boncea.
Direcţia de Patrimoniu, care ar fi trebuit să se ocupe de caz, nu știe nimic. „Nu am avut nicio legătură cu asta. De contracte s-au ocupat Direcţia de Comunicare şi Casa de Cultură”, spune Martin Staia, șeful direcției. Consilierii locali au fost uimiți. „Dacă situaţia stă aşa, e extrem grav. Nu ai cum să plăteşti o chirie sub formă de contract de sponsorizare. Nu este de competenţa aleşilor locali, sunt organe abilitate care să stabilească acest lucru. Vom face o interpelare, pentru a vedea dacă situația este reală”, spune Radu Ţoancă (PSD). „Lipsesc foarte mulţi bani. Nu e normal să dai contracte de sponsorizare pe domeniul public. Din câte ştiu eu, domeniul public se concesionează sau se licitează. Banii trebuiau să ajungă la noi, nu la Casa de Cultură”, afirmă, la rândul lui, Adrian Pau (PD-L). „Nu e normal ca închirierea căsuţelor de la Târgul de Crăciun să fie condiţionată de o sponsorizare. Este posibil să fie două tipuri de contracte, unul de sponsorizare şi altul de închiriere”, ne-a declarat și Valentin Moldovan (PNȚCD). Liberalul Ciprian Bogdan crede că în acest caz ar fi trebuit aplicată legea achiziţiilor publice. „Nu cunosc subiectul în detaliu, cred însă că trebuia să se respecte legea achiziţiilor publice. Dacă este ceva în neregulă voi face interpelări în consiliul local”, a spus Bogdan.
Viceprimarul Adrian Orza știe povestea, dar nu integral. „Din câte ştiu eu, în ultimii ani, comercianţii de la Târgul de Crăciun au dat bani la Casa de Cultură. Din aceşti bani se plătea și curentul la eveniment. Nu știu nimic despre contractile de sponsorizare”, susţine Orza. Secretarul PMT, Ioan Cojocari, nu vrea să vorbească pe acest subiect. „Am destule probleme, nu mai vreau să mă bag. Dacă ai informaţii că au fost contracte de sponsorizare, scrie aşa. Nu știu nimic”, a spus Cojocari.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

O oră ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

O oră ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

2 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

2 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

2 ore ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

2 ore ago