Acum patru ani, candida, din partea PSD, la Primăria Timișoara, cu intenția de-a „sparge clanul”. În 2012 candidează din „respect pentru Timișoara”, dar clanurile tot nu le-a uitat. Se numește Ion Răducanu și se va bate pentru scaunul de primar din partea unui partid mai mic, așa cum e UNPR.
Domnule Răducanu, de ce eu, ca simplu cetățean, să vă votez pe dvs., și nu alt candidat? Un motiv-două, dacă există.
Eu cred că a venit timpul ca Timișoara să fie condusă de un manager. Înainte de-a fi un politician – și nici nu sunt un politician – sunt un manager. Și pot să demonstrez acest lucru fiindcă toată viața, și înainte de Revoluție, și după, asta am făcut, am fost manager. Sigur că orice manager nu poate să conducă ceva fără a avea un plan. Eu mi-am propus un plan pentru a scoate Timișoara din situația în care este. Diferența dintre mine și contracandidații mei este faptul că eu am lucrat toată viața în economie, am condus activități economice, am dat biruri peste biruri la stat, am plătit impozite nenumărate, pe când contracandidații – vorbesc de cei mai importanți – n-au făcut altceva decât că au lucrat la stat. Eu cred că avem dovada vizavi de modul în care poți să manageriezi un oraș, dacă toată viața ai fost la catedră, așa cum a făcut dl Ciuhandu. S-a văzut că nu poate să managerieze, iar primăria a fost în ultimii 16 ani condusă de cinci primari, fiecare direcție constituind o primărie. De la Urbanism la Mediu și Drumuri, toți au făcut politica pe care au vrut-o.
Care e primul lucru pe care l-ați face în momentul în care ajungeți primar? Evident, dacă ajungeți.
În prima zi de lucru sau primele zile aș stabili o firmă de auditare și aș face un audit la întreaga activitate economico–financiară a primăriei, precum și a regiilor și societăților comerciale din subordine. Nu poți să pleci la drum fără să știi de unde pleci. Trebuie să știu punctul de plecare. Vreau să știu și care sunt cauzele care au determinat mari pierderi în societățile și regiile primăriei, acolo unde sunt, cum ar fi Colterm, RATT, ADP etc. De fapt, în afara Aquatim, cam sunt probleme peste tot. După ce aș constata vinovații, cu siguranță că responsabilizarea lor va fi pe primul loc. Dacă vrem să facem o revoluție administrativă, așa cum doresc eu să fac, trebuie să pornim cu acest pas. Nu trebuie închiși ochii, așa ca până acum. Ați greșit, ați mâncat banii publici, trebuie să răspundeți! După aceea plecăm la drum.
În urmă cu patru ani, „Răducanu spărgea clanul”. Nu mai vreți să-l spargeți și acum?
Răducanu vrea să spargă clanul sau clanurile și acum. E important să poți să faci o echipă întâi, pentru a sparge clanul sau clanurile. Ele sunt și acum. Sunt clanurile imobiliare care fac nenorocirile în zona asta, sunt clanurile care gestionează piețele, clanurile care gestionează activitățile din Complexul Studențesc… peste tot sunt tot felul de îmbârligături și întortocheli transpartinice.
Așadar nu v-ați referit doar la clanurile din primărie…
Nu, clanurile din primărie se cam duc. Prin plecarea lui Ciuhandu, nu cred că va mai rămâne vreun director cu primarul nou. Eu cred că deja ei își caută locuri în altă parte.
Chiar vroiam să vă întreb ce ați face cu șefii din primărie în cazul veți ajunge primar.
Domnule, nu rămâne niciunul! Din punctul meu de vedere n-ar trebui să rămână niciunul.
Nici celebrul Ioan Cojocari?
Dl Cojocari este un înalt funcționar public, are un statut. Sigur că el nu poate să plece dacă nu vrea, decât dacă se constată că a supervizat o ilegalitate sau, cum face dânsul de regulă, adică atunci când e ceva bun semnează, când nu e ceva clar pune pe cineva să pună ștampila. Și pentru acele acte pe care a pus ștampila și care reprezintă nereguli, trebuie să răspundă. Ar fi normal și bine ca toți cei care stau de cinci, șase, șapte mandate, ca dl Cojocari, să-și caute un loc în viața privată. Să înceapă și ei să muncească, așa cum muncim și noi.
Veți activa funcția de city-manager, care oricum este prinsă în organigrama primăriei?
În mod sigur. La mine în plan există această funcție. E foarte important ca primarul să aibă o mână dreaptă, ca să zic așa, un om care să supravegheze și să ducă la îndeplinre sarcinile din domeniul economic. În mod special mă refer la gestionarea situației din regiile și societățile comerciale din subordinea primăriei.
Sincer, cine credeți că va câștiga primăria?
Nu știu. Eu nu cred că sondajele care sunt pe piață sunt valabile, depinde de cine le comandă. Eu cred că bătălia va fi foarte strânsă și cred că nu se va câștiga cu mai mult de 20-25%.
Totuși, care sunt favoriții, care ar fi principalii dvs. contracandidați?
Păi, Robu, Orza și Nodiți. Cei trei care au partide în spate. Mă rog, doi care au partide redutabile. iar al treilea, Orza, are în spate o persoană cât un partid. E normal ca la o prezență la vot foarte redusă, precum data trecută, structurile de partid să decidă. Eu sper ca mai multă lume să iasă la vot și atunci situația se poate schimba.
O ultimă întrebare, de această dată politică. Ce se va întâmpla cu UNPR?
UNPR este și va rămâne un partid mic de centru-stânga, care nu se va desființa. Deocamdată are un protocol cu PSD ca să sprijine actuala guvernare. Nu știu ce se va întâmpla cu stânga, dacă se va uni sau nu în toamnă. Deocamdată s-a oprit migrația, parlamentarii noștri sunt la posturile lor în partid. Un alt lucru bun e că am rămas cu un singur președinte, dl Oprea, nu mai avem trei. Deci suntem ca celelalte partide.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…