Categories: Klaus Vaterland

Adrian Orza n-a mancat usturoi

Și eu să fiu candidat la Primăria Timișoara, să am de recuperat o grămadă de procente după ce Gheorghe Ciuhandu mi-a transmis tardiv ștafeta electorală, Adrian Orza să mă cheme care va să zică și să observ că în Complexul Studențesc primăvara aceasta s-a înregistrat un plus de 2.000 de vize de flotant, da, bineînțeles, în această situație, și eu aș zice că ceva pute la mijloc. Deși m-ar bântui, ca pe orice român vigilent, diverse scenarite cu miros electoral, finalmente aș ajunge la concluzia că din ce în ce mai mulți studenți din alte zone istorice ale României vor să guste aerul de timișorean cu o viză de flotant, fie și în căminul studențesc. Ceea ce poate deveni enervant pentru un „bănățean” ca Adrian Orza, dar nu din pricină de alegeri locale.

Bănuiala țărănistului bate într-acolo: că Nicolae Robu, fost rector la Universitatea „Politehnică” și președinte de senat la aceeași instituție de învățământ superior, lider și candidat PNL Timiș la primăria municipală, ar fi vorbit prin intermediari cu tineretul studios dornic de viză de Timișoara pentru un schimb avantajos de voturi pro-Robu contra unor facilități în căminele studențești. Sigur c-am auzit și eu d-astea. Am fost și eu student necăminist, dar am aflat cum îți poți spori confortul în cămin dacă știi cu cine să vorbești și ai cu ce-l impresiona pe respectivul decident. Însă asta e o afacere punctuală, nu o campanie sinucigașă. E vorba, totuși, de 2.000 de persoane. Își poate imagina cineva în afară de Adrian Orza că poți spune un secret murdar la 2.000 de oameni, fără să dai printre aceștia de un om principial, un țărănist dacă vreți, care să meargă să „sifoneze” la poliție sau la biroul electoral? Desigur că nu.

De dragul subiectului, hai să ne temem și noi o secundă de ce se teme candidatul PNȚCD și să dăm verdictul că este vorba de o măgărie electorală. Măgărie care, oricum am lua-o, este un lucru condamnabil, chiar dacă ea ar veni după niște apucături similare petrecute de-a lungul mandatelor chiar în curtea candidatului țărănist Gheorghe Ciuhandu. Să ne amintim atunci cum în campania electorală pentru „localele” din 2008, consilierul peremist Adrian Pășcuță, devenit liberal între timp, a înfierat un proiect de hotărâre prin care Gheorghe Ciuhandu împărțea cu generozitate gratuități și reduceri la abonamentele RATT, ajungându-se ca un procent de 70% dintre cei care circulă cu mijloacele de transport ale regiei să fie beneficiari ai mărinimiei primarului țărănist.

Mai mult, proiectul a trezit atunci reacții și în PSD, acest rai al populismului electorale. „Constatat că Ciuhandu ia măsuri social-democrate. Dacă o ține tot așa, poate îl invităm la noi în partid. Este clar o măsură electorală”, spunea atunci viitorul viceprimar Sorin Grindeanu, fără să reușească să-și îndeplinească promisiunea, deși nu se poate spune că n-a încercat cu înverșunare. Printre beneficiarii proiectului ar fi trebuit să fie pensionarii, elevii, veteranii, diferite persoane aflate în dificultate, dar și studenții din cămine, care n-au trebuit la acea vreme să-și facă flotant pentru ca Gheorghe Ciuhandu să fie reales cu 53% din cei care s-au obosit să vină la vot.

Dar dacă tot e vremea supărărilor, eu, în locul „vicelui” Orza, mai tare m-aș oftica pe Nicolae Robu că a poftit la electoratul actualului primar țărănist, decât că și-ar fi momit studenții cu flotant și confort de trei stele în cămine. Păi cum își permit tupeiștii ăștia de liberali să primească în partid pe doamna de 102 ani, când se știe de când lumea că dumnealor, pensionarii, au primit atâtea cadouri frumoase de la „echipa lui Ciuhandu”? Ăsta să fie mulțamul?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago