Profil de baronas local: primarul PD-L de Varias, Vasile Horj

Variaș – una din ultimele frontiere ale afacerilor dubioase ale guvernării portocalii. Primar: PD-L-istul Vasile Horj, omul de poveste care a organizat o licitație după ce lucrarea a fost executată. Tartorul zonei: deputatul PD-L Alin Popoviciu.

Comuna Variaș și-a confirmat celebritatea în urma mega-scandalului „bani pentru partid”, care a dus la arestarea și condamnarea fostului șef al ITM Timiș, Cornelia Corescu, și a fostului secretar executiv al PD-L Timiș, Vasile Medeșan. Ultimul deținea și funcția de președinte al organizației PD-L Variaș.

Cu doi ani înainte de acest scandal, Variașul ar fi putut intra în Cartea Recordurilor. În 2009, primarul Vasile Horj organiza o licitaţie pentru pietruirea unor drumuri din satul Gelu. Lucru normal, de altfel, dacă lucrarea de 600.000 de euro n-ar fi fost deja executată. Şi, ca în filmele cu proşti, firma care a făcut lucrarea, Agma Tiuca Construct, a ieşit la licitaţie abia pe locul al treilea. Societatea în cauză este o firmă de casă a PD-L Timiș, îndeosebi a deputatului Alin Popoviciu, din colegiul căruia face parte, de altfel, și comuna Variaș.

O altă afacere marca Agma Tiuca la Variaș a avut loc anul trecut. Firma a participat la o licitaţie pentru o serie de lucrări pe Măsura 322, mai exact proiectul integrat „Modernizare străzi Variaş: Realizare sistem de canalizare (reţea de canalizare şi staţie de epurare) în localitatea Variaş. Înfiinţare şi dotare centru de asistenţă după programul şcolar în comuna Variaş şi Modernizarea şi reabilitarea Căminului cultural din localitatea Variaş şi achiziţionarea de costume populare”. Valoarea proiectului: 1,5 milioane de euro. Firma a pierdut licitaţia în favoarea unei societăţi din Spania. Agma Tiuca a contestat licitația, iar comuna a rămas fără fonduri europene, cel puțin până la această oră.

Afacerile cel puțin discutabile ale primarului portocaliu sunt mai vechi. În 2003, el a organizat o licitație pentru șoseaua dintre primărie și ștrand. Valoarea inițială a contractului a fost de 1,7 miliarde de lei vechi. În final, prețul aproape că s-a dublat, ajungând la 3,2 miliarde de lei vechi. Poate că atunci Horj s-a cam scârbit de licitații, încercând să le dribleze. Astfel, în 2008, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, a pietruit șapte kilometri de drumuri din comună fără licitație, banii alocați fiind de 19 miliarde de lei vechi.

În 2007, o firmă din Sânandrei a executat lucrări de tâmplărie la grădinița cu program prelungit din Variaș, contra a 2,7 miliarde de lei vechi. Ca o coincidență, exact în aceeași perioadă, firmă refăcea tâmplăria termopan la magazinele primarului. În 2008, aceeași societate a refăcut acoperișul și geamurile școlii din Sânpetru Mic, contra a două miliarde de lei vechi. La puțin timp după finalizarea lucrărilor, școala s-a închis. O altă firmă abonată la lucrări de tâmplărie fără licitație îi aparține lui Vasile Medeșan.

Vasile Horj a avut mai multe combinații cu Vasile Medeșan. În 2002, primăria lui Horj a făcut un interesant schimb de terenuri cu Medeșan. Acesta din urmă a cedat zece hectare de teren extravilan, situat pe coclauri, primind în schimb cinci hectare în intravilan. În hotărârea de consiliu local scria clar că va crea 150 de locuri de muncă pe terenul primit. A creat numai 15, dar a amenjat, în schimb, în acel loc, o cunoscută pensiune, loc de întâlnire, în trecutul apropiat, al unor mahări PD-L. Printre aceștia se număra și Alin Popoviciu, prieten al lui Medeșan. În 2009, Medeșan a pus mâna pe şase hectare de teren din rezerva primăriei, prin metode cunoscute doar de el, primarul Horj şi, eventual, Alin Popoviciu. Terenul în cauză se află exact peste drum de pensiune, între cimitir şi fostul IAS.

Pe lângă magazinele pe care le deține în comună, Horj este și un mare fermier. În anul 2000 a început prin achiziționarea a cinci hectare de teren arabil. Ulterior, a mai cumpărat trei hectare, pe care le lucrează cu utilajele primăriei. Mai mult, motorina pe care o utilizează – și pe care o facturează pe primărie- era cumpărată de la colega de partid Rodica Boancăș, primarul din Periam. Boancăș este o apropiată a lui Popoviciu și are multe probleme pe la DNA.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago