Categories: Sănătate

Sistemul sanitar e prea sarac pentru servicii medicale ieftine

Sistemul sanitar din România va funcționa după o nouă lege de la 1 ianuarie 2013. Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, spune că, având în vedere sumele colectate de la asigurați, nu pot fi acoperite și serviciile ieftine, și cele scumpe. Este necesară o reașezare a priorităților, astfel încât românii să beneficieze, din asigurarea de sănătate, de tratamente pe care nu-și pot permite să le plătească altfel.

La dezbaterile pe proiectul Legii sănătății, desfășurate la Timișoara, au participat în jur de 150 de specialiști, din Timiș și județele limitrofe. Ministrul Vasile Cepoi susține că legea va intra în parlament în septembrie și va fi aplicată, în mod normal, de la 1 ianuarie 2013.

Proiectul legii sănătății este dezbătut pe principiul transparenței și, spune ministrul, până acum, peste 1.000 de persoane au participat la aceste discuții. „Cerințele majore pe care le-am identificat până acum: statul să garanteze accesul la sistemul public de sănătate, oamenii să-și poată alege asiguratorul – de stat sau privat, și să poată controla felul în care sunt folosiți banii pe care îl plătesc pentru sănătate”, a declarat Cepoi, la Timișoara.

Ministrul este categoric: la cota care se colectează acum pentru sănătate, adică 10,7%, împărțită între angajat și angajator, nu pot fi asigurate, gratuit, și servicii medicale scumpe, și servicii medicale ieftine. „Pachetul de bază este placa turnantă a sistemului de sănătate. În prezent, sistemul funcționeaza pe principiul primul venit, primul servit. Omul vine la medic pentru niște analize și e programat luna viitoare, pentru că nu sunt fonduri. De ce plătește zece ani la fondul de sănătate? Pentru analize de 100 de lei? Dacă are, de exemplu, cancer, nu poate fi programat la tratament. Anul trecut s-au plătit 20 milioane de euro pentru medicamente expectorante, 10 milioame pentru antispastice, 11milioane pentru antiinflamatoare. Vrem să plătim medicamente pentru tuse sau să asigurăm tratament pentru cancer?”, afirmă Vasile Cepoi.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

6 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

6 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

8 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

9 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

10 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

11 ore ago