Druckeria are perfectă dreptate. Proiectul la care lucrează primarul Robu și președintele Titu Bojin nu va scoate pe scena fotbalistică aceeași Poli. Acea Poli veritabilă iubită în tot Banatul, înființată de un grup de profesori de la Universitatea Politehnică. Nu este nici măcar acea Poli din perioada comunistă, laureată cu două cupe ale României și un loc de vicecampioană, cu echipa făcută din transferuri pe bani puțini și locuri promise la facultate. Nu e nici acea Poli a profesorului Boiț de după 1989, care supraviețuia din banii primiți pe Timofte, sau vreo fărâmă din Poli patronată de un fost șef de galerie, pe numele său Eugen Seracin.
Dacă am întreba un timișorean plecat prin anii 80 din țară, poate moraliștilor li s-ar da maximă dreptate. Însă să vorbim cu plictis de o echipă făcută „din trei pixuri”, știind că am tremurat atâtea campionate pentru Poli AEK, FC Timișoara, urmașele cârpite în justiție ale lui Poli „Dacia” Pitești, mi se pare cam forțată și ipocrită trimiterea asta vehementă la moralitate.
În mod evident, Poli-Recaș* nu va mai fi o adevărată Poli o bună vreme, dar oare la care Poli ar trebui să ne raportam în ultimul deceniu pentru a face diferența? Nu cred că la cea a lui Anton Doboș, nici la cea a lui Iancu, în ciuda faptului că, așa impure cum erau, aceste echipe au reușit să umple stadionul mult mai des decât reușea veritabila Poli când își dădea ultima suflare în așteptarea lui Zambon.
Cu ce e mai imoral, de exemplu, un gest de a primi o invitație de-a participa în Liga a II-a cu ASU Politehnica, echipa din liga a V-a a Universității Politehnică din Timișoara, parte a proiectului gândit de autoritățile locale, decât să susții cu devotament echipa lui Buia, Șoltuz, Angheluță sau „Nedved din Banat”, care oricât de frumoasă ar fi fost, tot de AEK sau Bragadiru îți amintea, fie și cu importantul ajutor al galeriilor adverse?
Întrebat un vehement lider moralist de galerie despre toate acestea, dacă Poli a lui Iancu pentru care a cântat până la răgușeală este acea Poli veritabilă, vi se va răspunde că da, că Poli a lui Iancu este acea formulă veritabilă, pentru că există o hârtie care asociază Poli-hibridul cu posesorul palmaresului, ASFC-ul profesorului Boiț. Dar ce se va întâmpla cu Poli-Recaș* dacă Iancu va abandona asocierea cu ASFC, lăsând loc noii Poli impure să devină pură prin binecuvântarea celor ce dețin palmaresul? Va deveni Poli-Recaș* brusc mai curată, mai uscată, adevărata Poli?
Pe de altă parte, e tare greu sa vorbesti de moralitate sau de lipsa ei când proiectele astea „imorale” sunt discutate cu „monumente” ale lui Poli la masa. Ce să le transmitem prin asta domnilor Mehedințiu, Dembrovschi sau Bungău? Și, dacă nu plecau dintre noi, poate că-i vedeam la acea masă pe „Bilă”, „Tata Mare” sau Simi Surdan? Că tifosii înfocați din „Curva Sud”, cei care nu vor suporta noul proiect, sunt mai poliști ca ei? Firește că fiecare are dreptul la orice trăiere sufletească în raport cu echipa din urbe. Astfel că și cei din galerie au dreptul să se entuziasmeze de noua Poli sau să rămână indiferenți, însă tare mi-e mie că, în ciuda frumoaselor spectacole făcute de CVUCS în peluză, uităm uneori că sufleurul n-are cum să fie mai important ca actorul.
* Atletic Recas este un club înființat în 1917, care, până la promovarea în liga a doua din acest an, a activat numai în ligi inferioare, sub culorile alb-verde.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…