Anul școlar începe, luni, în Timiș, cu aceleași probleme. Peste 1.200 de copii vor merge școala în clădiri insalubre, fără apă, cu pereți crăpați sau cu grupuri sanitare în curte. Alte câteva sute vor intra în clase fără învățători titulari. În Timișoara există și problema Liceului de Arte Plastice, școală care funcționează într-un sediu neagreat de primărie și inspectoratul școlar.
În 52 din cele 647 de grădinițe și școli din Timiș, anul de învățământ începe pe riscul directorilor și al părinților lor. Aceste unități de nu au putut fi autorizate din punct de vedere sanitar. Situația durează de mai mulți ani, fără ca primarii din localitățile respective să se îngrijească de remedierea ei.
„Este vorba de 29 de grădiniţe cu program normal, 18 şcoli cu clasele I-IV şi 5 şcoli cu clasele I-VIII. Practic, sunt afectați aproape 1.200 de copii”, spune Francisc Halasz, inspector şcolar general adjunct. Potrivit acestuia, în general, lipsa autorizaţiilor sanitare de funcţionare este explicată prin lipsa apei curente şi a toaletelor în şcoli. O parte au însă și probleme de patrimoniu.
Zeci de copii din Timiş vor intra, luni, la clase, fără învăţători şi educatori titulari. Potrivit Inspectoratului Şcolar, sunt neocupate 103 posturi de învăţători de limba română, șapte de germană şi 11 de maghiară, dar şi 140 de posturi de educatori.
Toate pot fi ocupate după începerea anului şcolar întrucât abia la începutul săptămânii a fost primită metodologia de concurs. Până atunci, alte cadre didactice îi vor supraveghea pe copiii rămaşi fără dascăli. Inspectorul general Cornel Petroman spune că numărul candidaţilor este mai mare decât cel al posturilor libere, astfel că situaţia se va rezolva.
O altă problemă este cea a Liceului de Arte Plastice din Timișoara. Încă de anul trecut, primăria nu mai plătește chiria și utilitățile pentru clădirea în care funcționează acesta.
Prin contractul iniţial semnat cu Fundaţia Caritatea se stabilea o chirie lunară de 2.256,3 lei pentru clădire şi teren. În decembrie 2008, directorul liceului a semnat însă un act adiţional prin care chiria creştea la 31.600 euro pe lună. Documentul nu a fost semnat de reprezentanții inspectoratului sau ai municipalităţii, dar, cu toate acestea, PMT a plătit câteva luni această sumă. La izbucnirea scandalului, municipalitatea a refuzat să mai dea bani. În 2011, Fundaţia Caritatea s-a arătat dispusă să accepte o chirie de un leu pe lună, timp de un an, dacă primăria plătește trei milioane de lei, reprezentând chiria restantă.
Propunerea municipalității – adică mutarea în fosta școală generala nr. 9 de pe bd. Liviu Rebreanu – nu a fost acceptată nici acum de părinții elevilor, care susțin că acolo nu sunt condiții bune de studiu. Micii artiști vor începe școala tot în sediul din centrul orașului, și tot fără ca municipalitatea să plătească vreun ban. La finele lunii iunie, numai restanțele la utilități ajungeau la 180.000 de lei.
În jur de 3,2 milioane de elevi încep luni noul an şcolar. Primul semestru se va încheia pe 21 decembrie iar cel de-al doilea semestru va începe pe 14 ianuarie. Prima vacanţă pentru elevii din clasele primare şi din învăţământul preşcolar va fi în perioada 5 – 11 noiembrie, iar vacanţa de iarna, între 22 decembrie şi 13 ianuarie. Vacanţa de vară a fost stabilită pentru perioada 22 iunie – 15 septembrie 2013.(sursa foto: antena3.ro)
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…