Cele mai proaste decizii nu sunt luate de tine, ci de dentistul tău. Tot el ia cele mai bune decizii. Singura decizie importantă pe care trebuie să o iei tu este alegerea celui în mâinile căruia îți vei lăsa dinții, zâmbetul, sănătatea, timpul și banii. Ok, dar pe ce considerente să alegi? Care sunt criteriile în alegerea dentistului tău? Poate fi o alegere dificilă mai ales când trebuie luați atât de mulți factori în calcul, și când la fiecare parter de bloc este un cabinet stomatologic.
1. Poziția cabinetului (clinicii)
Este aproape de mine, de unde locuiesc, de unde muncesc. Este acesta un factor decisiv? Evident că nu, pentru că dacă ar fi, atunci nu ar trebui să mai ieși din cartier niciodată, la magazinul din colț să îți faci cumpărăturile, la prima reprezentanță de mașini să îți cumperi mașina, la prima grădiniță să îți duci copiii și pe vecina să o chemi să îți gătească. Evident că nu iei aceste decizii, așa că nici alegerea dentistului nu trebuie făcută pe baza locației.
2. Mi-a zis verișorul meu să merg acolo
Recomandările… poveste lungă… Verișorul tău, ce ți-a recomandat acel dentist, știe sa diferențieze un tratament corect de unul greșit? Verișorul tău știe să evalueze normele medicale în care se lucrează în cabinet? Verișorul tău are capacitatea de a gândi în locul tău și a ști ce este cel mai bine pentru tine? NU. Atunci nici nu poți să iei cuvântul lui „de bun”, dar poți să îți faci o programare pentru o consultație, și în funcție de ce găsești „la dentist”, să decizi singur dacă vei merge acolo sau nu. Tot la acest aspect intră și faptul că un oarecare cântăreț sau manechin a fost la dentistul acela, și? El sau ea sunt cei ce trebuie să îți hotărască viitorul medical? Alege tu, pentru tine, și lasă-i pe alții să aleagă pentru ei.
3. E o urgență, mă doare!
Proasta decizie! Să iei o decizie în momente de criză (durere, abces…), evident nu e o decizie bună. Ai nevoie de un dentist cu care să stabilești o relație de lungă durată, nu de o relație pasageră, în care te duci la cineva să îți scoată un dinte ce te-a durut toată noaptea. Nu te doare nimic acum, dar acum, când nu te doare nimic, trebuie să îți alegi dentistul.
4. Nu am timp
Nimeni nu are timp, iar timpul e valoros. Așa că este bine ca dentistul să își păstreze orele de programare și să știi că te poți baza pe promisiunea făcută, să știi că dacă ajungi la ora stabilită nu vei aștepta și vei pleca de acolo când trebuie. Așa vei putea să îți hotărăști singur desfășurarea zilei. La urma urmei, în ziua în care mergi la dentist, probabil mai ai și alte lucruri de făcut, nu?
5. Era o ofertă pe internet, ziar, în cutia poștală…
Da, și? Crezi că oferta ce include gratuitate la anestezie, reducere de 89% din consultație și 2 în 1 la cine știe ce manoperă este o comoară pe care dacă nu o prinzi vei muri? Da’ de unde! Cască bine ochii să vezi cine se ascunde în spatele acelei oferte și cască bine ochii să vezi ce se ascunde în spatele unei astfel de oferte de nerefuzat.
6. E ieftin, e scump
Ieftin și scump? Mă crezi dacă îți spun că o banală „plombă” de 80 lei este muuuuult mai scumpă decât o altă banală „plombă” de 800lei? Cum? Una este de 10 ori mai scumpă! Haide să vedem de ce prețul nu este un factor important în decizia în urma căreia îți alegi dentistul. Nu spun că dacă e mai scump e mai bine sau dacă e mai ieftin e mai bine, spun doar că prețul nu e un factor de luat în seamă.
Să facem „plomba”, nu? Să ne imaginăm (ceea ce e conform cu realitatea în atâtea cazuri încât v-aș speria dacă v-aș da un procentaj) că mergem pentru plomba pe care am ales să o facem la acest dentist, fie pentru că e ieftin, fie pentru că e scump (și deci, și bine, nu?) Așa… mergi la dentist și se curăță dintele, doare pentru că nu a făcut anestezie, îi spui și îți face anestezie, dar costă în plus. Apoi curăță dintele și ajunge la nerv, așa că ai nevoie de tratament de canal, pe care îl face prost (nu intru în detalii pentru că am scris zeci de mii de cuvinte deja despre tratamentele de canal), așa că te costă în plus, și îți pune și o coroniță pe el după câteva ședințe și săptămâni. Așa că o banală plombă s-a transformat într-o coroniță. Dar, nu se oprește aici! Urmează ca tratamentul de canal incorect să infecteze osul, tu iei antibiotice, îți dai peste cap sistemul imunitar, gingia sângerează de la coroana prost realizată… Nu are rost să continui, cred că ați prins ideea de ce factorul financiar nu este important.
7. L-am găsit pe internet
Așa, și? Pe internet este doar o imagine, ce poate fi mai apropiată sau mai departată de realitate. Știi pozele de pe facebook, cu fete și băieți frumoși? Și în realitate…. Fă diferența între imagine și realitate!
Și… cum aleg un dentist?
Ascultă recomandarile, uită-te pe internet, studiază cazurile lui și programează-te la o consultație. Atât. Doar o consultație, încă nu ai ales. Acum tot ce faci e să stabilești o întâlnire cu un medic ce poate fi ok pentru tine. La această întâlnire vei vedea dacă îți inspiră încredere, dacă îți pare că știe ce face, îți prezintă cazuri similare pe care le-a rezolvat, vorbiți despre costurile și durata tratamentului. Fii atent la curățenia din cabinet, la detalii, fii atent la tot și decide în funcție de credințele tale, de așteptările tale. Dacă ai fost la consultație poți decide ca mai departe să continui tratamentul acolo sau nu, și să cauți în continuare. Vei găsi ceea ce îți dorești să găsești! Mult succes!
Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…
Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…
Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…
Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…
SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…