Categories: Social

La noapte dormim mai mult: Romania trece la ora de iarna

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă. Ora 4 devine ora 3, iar ziua de 28 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.

Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Trecerea la ora Europei Orientale nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 28 octombrie. Vor fi afectate însă de schimbarea de oră 82 de trenuri, dintre care 40 InterRegio, 40 Regio şi două InterCity. Trenurile vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară, până în noaptea de 27 spre 28 octombrie, ora 4, care devine ora 3. În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile care au ora de plecare din staţiile de formare după 4 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în zona fusului 2.

Efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează. Specialiştii de la Glasgow University susțin că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile. Afirmaţia vine în urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie.

„Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă atât acelora care au probleme cu somnul, cât şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare. Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentaţi să ne culcăm mai devreme şi să ne trezim mai târziu şi încheiem prin a fi bulversaţi”, spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

12 minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

53 de minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

2 ore ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago