România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă. Ora 4 devine ora 3, iar ziua de 28 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.
Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Trecerea la ora Europei Orientale nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 28 octombrie. Vor fi afectate însă de schimbarea de oră 82 de trenuri, dintre care 40 InterRegio, 40 Regio şi două InterCity. Trenurile vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară, până în noaptea de 27 spre 28 octombrie, ora 4, care devine ora 3. În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile care au ora de plecare din staţiile de formare după 4 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în zona fusului 2.
Efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează. Specialiştii de la Glasgow University susțin că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile. Afirmaţia vine în urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie.
„Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă atât acelora care au probleme cu somnul, cât şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare. Pe măsură ce noaptea devine mai lungă, suntem tentaţi să ne culcăm mai devreme şi să ne trezim mai târziu şi încheiem prin a fi bulversaţi”, spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…