I se spune „cafea”, dar, în realitate, e doar un amestec de chimicale cu vagi urme de cafea. Băutura vândută sub această denumire la automatele pe care le întâlnim peste tot este dăunătoare sănătății. Sub numele de cafea, lapte, ciocolată sau ceai din automatele care funcționează cu fise se vând produse obţinute exclusiv din pulberi solubile, adică un cocteil de E-uri.
Câți dintre noi s-ar încumeta să bea o băutură care conține „pudră pentru cafea, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate (fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, polifosfat de sodiu, citrat trisodic), proteină de lapte (1,9%), emulgatori (mono și digliceride ale acizilor grași, esteri mono și diacetil tartrici ai mono și digliceridelor cu acizi grași), anti aglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) și sare iodată”?
Probabil foarte puțini. În realitate, foarte mulți români cumpără cafea de la automat, fără să se întrebe ce beau din paharul de plastic de un leu. Și, deși credeți că beți cafea naturală, ceea ce cumpărați este, de fapt, cafea solubilă. „Consumul de cafea în sine nu e periculos. Un om sănătos poate bea până la cinci cafele pe zi, dar nu solubilă, ci cafea proaspăt măcinată. Cafeaua băută în cantitate mare poate provoca tensiune. Iar consumată cu mult zahăr atrage după sine alte probleme legate de diabet, obezitate”, explică dr. Rodica Avram, cardiolog.
Un produs foarte căutat la automate este și cappuccino. „Specialitate de cafea solubilă cu lapte. Poate conține urme de soia”, arată informația de pe un astfel de automat. De fapt, laptele care face spumă în paharul de plastic este din soia. Aşa-zisul lapte vândut prin acelaşi automat era format din sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, proteine din lapte, şi patru E-uri.
Atunci când cumpărăm cafea de la automat nu știm exact ce bem. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, explică. „Mă și miră că ați găsit pe un automat de cafea o listă chiar sumară a ingredientelor. De regulă nu avem așa ceva și nu prea știm ce este acolo. Cei care au intoleranță la soia pot bea cappuccino cu lapte vegetal, din soia, și pot avea probleme.
Adevărata problemă se pune că această cafea poate fi de calitate sau nu, poate conține aplatoxine, substanțe care sunt cancerigene, dar care nu îi dau gust sau miros diferite. Prin procesul de fabricație, cafeaua solubilă poate fi cotaminată cu cadmiu, substanță de asemenea cancerigenă și toxică”, spune specialistul.
Una peste alta, nu este sănătos un aport zilnic mai mare de 200 de miligrame de cofeină în organism, iar aceasta poate proveni și din sucuri, medicamente sau alimente. „Cei care depășesc norma riscă să dezvolte hipertensiune arterială, boli cardiovacsulare, chiar și anumite forme de cancer”, spune dr. Mencinicopschi.
Cofeina din cafeaua solubilă „stă” în organism mult mai mult decât cea dintr-un espresso normal. Cofeina provenită din boabele de cafea măcinate ad hoc va ieși din corp în două ore. Aceeași cantitate de cofeină din cafeaua solubilă este eliminată în aproximativ zece ore. Consumul regulat de cafea solubilă afectează organismul pentru că se ajunge rapid la depășirea cantității maxime de cofeină admise în corp într-o zi. În timp, o doză prea mare poate duce la formarea pietrelor la rinichi.
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în…
După un început friguros şi capricios de an, dar fără multe precipitații, vremea se va…
Firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea…
Aquatim a recepționat de curând stația de tratare Hitiaș, care face parte din contractual de…
CSO Voluntari a început perfect anul în Liga Națională de Baschet Masculin și și-a trecut…
Când i s-a cerut rețeta succesului despre cum trebuie făcut curat în Timișoara pe malurile…