Otrava de un leu, cu gust de cafea

I se spune „cafea”, dar, în realitate, e doar un amestec de chimicale cu vagi urme de cafea. Băutura vândută sub această denumire la automatele pe care le întâlnim peste tot este dăunătoare sănătății. Sub numele de cafea, lapte, ciocolată sau ceai din automatele care funcționează cu fise se vând produse obţinute exclusiv din pulberi solubile, adică un cocteil de E-uri.

Câți dintre noi s-ar încumeta să bea o băutură care conține „pudră pentru cafea, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate (fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, polifosfat de sodiu, citrat trisodic), proteină de lapte (1,9%), emulgatori (mono și digliceride ale acizilor grași, esteri mono și diacetil tartrici ai mono și digliceridelor cu acizi grași), anti aglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) și sare iodată”?

Probabil foarte puțini. În realitate, foarte mulți români cumpără cafea de la automat, fără să se întrebe ce beau din paharul de plastic de un leu. Și, deși credeți că beți cafea naturală, ceea ce cumpărați este, de fapt, cafea solubilă. „Consumul de cafea în sine nu e periculos. Un om sănătos poate bea până la cinci cafele pe zi, dar nu solubilă, ci cafea proaspăt măcinată. Cafeaua băută în cantitate mare poate provoca tensiune. Iar consumată cu mult zahăr atrage după sine alte probleme legate de diabet, obezitate”, explică dr. Rodica Avram, cardiolog.

Un produs foarte căutat la automate este și cappuccino. „Specialitate de cafea solubilă cu lapte. Poate conține urme de soia”, arată informația de pe un astfel de automat. De fapt, laptele care face spumă în paharul de plastic este din soia. Aşa-zisul lapte vândut prin acelaşi automat era format din sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, proteine din lapte, şi patru E-uri.

Atunci când cumpărăm cafea de la automat nu știm exact ce bem. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, explică. „Mă și miră că ați găsit pe un automat de cafea o listă chiar sumară a ingredientelor. De regulă nu avem așa ceva și nu prea știm ce este acolo. Cei care au intoleranță la soia pot bea cappuccino cu lapte vegetal, din soia, și pot avea probleme.

Adevărata problemă se pune că această cafea poate fi de calitate sau nu, poate conține aplatoxine, substanțe care sunt cancerigene, dar care nu îi dau gust sau miros diferite. Prin procesul de fabricație, cafeaua solubilă poate fi cotaminată cu cadmiu, substanță de asemenea cancerigenă și toxică”, spune specialistul.

Una peste alta, nu este sănătos un aport zilnic mai mare de 200 de miligrame de cofeină în organism, iar aceasta poate proveni și din sucuri, medicamente sau alimente. „Cei care depășesc norma riscă să dezvolte hipertensiune arterială, boli cardiovacsulare, chiar și anumite forme de cancer”, spune dr. Mencinicopschi.

Cofeina din cafeaua solubilă „stă” în organism mult mai mult decât cea dintr-un espresso normal. Cofeina provenită din boabele de cafea măcinate ad hoc va ieși din corp în două ore. Aceeași cantitate de cofeină din cafeaua solubilă este eliminată în aproximativ zece ore. Consumul regulat de cafea solubilă afectează organismul pentru că se ajunge rapid la depășirea cantității maxime de cofeină admise în corp într-o zi. În timp, o doză prea mare poate duce la formarea pietrelor la rinichi.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

an0nim1 a spus: (octombrie 25th, 2012 at 13:15 )

mda, nu e nou ptr mine, si deci nu mai consum asa ceva decat in rare cazuri cand n-am de ales dar mi-e pofta de gustul de cafea:) prefer cafea vidata (la lucru) facuta la filtru sau expresor, sau macinata acasa si facuta la expresor.

ibn Musa a spus: (octombrie 26th, 2012 at 00:33 )

Cand aud de acest asa zis „ Profesorul Gheorghe Mencinicopschi” ( un fel de vraci cu grave psihoze ) imi creste tensiune fara sa beau cafea , nici naturala nici solubila. Asa ca fac economie ! Foarte ciudat ca pana acum vreo trei ani nu stia nimeni de individ ?!

Vasile a spus: (noiembrie 9th, 2012 at 22:08 )

Acest Gheorghe Mencinicopschi nu aduce nici o cercetare concreta ca argument la aberatiile pe care le scuipa. Majoritatea substantelor mentionate de voi nu sunt toxice pentru organism decat in cantitati mari, acumulate, ori ele se elimina constant. Ce spune despre cafeaua solubila vs. cea macinata e o alta aberatie, cafeina se elimina normal (in 4-6 ore) indiferent de sursa din care provine. Ma intreb de cat timp profesorul asta n-a mai citit o lucrare ACTUALA, nu prostii de acum zeci de ani. Ma intreb asta si ca medic, si ca simplu cetatean care s-a saturat de prostii de genul asta prin presa.

Maysa a spus: (noiembrie 23rd, 2016 at 11:31 )

Cu alte cuvinte, se bea …chimie, la propriu. na, poftim, nu ti a placut Chimia in scoala, acum o mananci si o bei la propriu !! cand citesti lista ingredientelor, parca ai fi la ora de chimie ….

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei

SCM Poli Timișoara este pe val. Victorie după victorie în campionat și calificare în sferturile de finală ale Cupei României, acolo unde mâine alb-violeții vor să mai facă un pas spre accederea în careul de ași. După un început nefast de sezon, Poli și-a arătat adevărata valoare pe semicercul românesc. A strâns cinci victorii la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei
iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social

Revoluţia română a fost comemorată la Timişoara în cadrul Galei Libertatea 89. Primul ministru maghiar, Viktor Orban, la ceremonie

Evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara, care au declanşat Revoluţia Română şi căderea regimului comunist sunt sărbătorite în aceste zile, de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, printr-o serie de evenimente. Sâmbătă, la Centrul Regional de Afaceri, în cadrul Galei Libertatea 89, la Timişoara s-au aflat o serie de personalităţi de prim rang, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluţia română a fost comemorată la Timişoara în cadrul Galei Libertatea 89. Primul ministru maghiar, Viktor Orban, la ceremonie