Categories: Social

Un procuror spagar l-a facut scapat prima data pe criminalul de la Oravita

Un procuror care nu a acordat atenție detaliilor și a întocmit în pripă un rechizitoriu i-a dat ocazia criminalului de la Oravița să scape. Era cunoscut pentru faptul că solicita șpagă pentru a rezolva unele cazuri. Între timp a fost dat afară și a fost condamnat la închisoare. Iar Iancu Măran a ucis din nou.

În septembrie 2002, Iancu Măran a ucis-o pe Ionela Hurdela, o fetiță de 11 ani. A încercat să ardă cadavrul și și-a recunoscut fapta. Condamnat în ianuarie 2003, a ieșit de la închisoare doi ani mai târziu, după ce un avocat priceput a demontat punct cu punct rechizitoriul care îl trimisese după gratii. Viorel Vasile, la vremea respectivă șef al Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, n-a fost interesat să facă dreptate copilei ucise cu sânge rece.

Exact zece ani mai târziu, Iancu Măran a lovit din nou. O altă victimă, o altă familie îndurerată. Totul, din cauza unui procuror neglijent. Juriștii care au văzut rechizitoriul întocmit, în ianuarie 2003, împotriva lui Măran sunt de acord că acesta era foarte superficial. Expunerea are doar o filă și jumătate. Procurorul Viorel Vasile enumeră probele biologice găsite, dar nu spune cui aparțin. Vorbește despre trei declarații de martor, dar niciuna clară. Culmea, admite declarația inculpatului, dar o consideră puțin… credibilă. Altfel spus, se contrazice singur: are un cadavru, are declarația criminalului, dar n-o crede. În rechizitoriu este precizat, de asemenea, că la reconstituire a participat avocatul părții acuzate. Ulterior s-a notat că, de fapt, acesta nu era de față. De toate aceste „cârlige” s-a agățat, cu succes, Iancu Măran. Și a reușit să scape.

În 2002, procurorul Viorel Vasile avea cu totul alte preocupări. Din postura de șef încasa șpăgi, în bani sau bunuri ca să rezolve diverse dosare. Își cumpăra terenuri și și-a aranjat cele două vile, între care una de peste 300 mp. Și a continuat să facă asta până acum doi ani. În 2010 a fost dat afară din procuratură, după ce a fost prins în flagrant încasând o șpagă negociată la sânge.

Vasile ceruse 1.500 de lei ca să transforme în amendă administrativă dosarul deschis unui șofer care circulase cu o mașină neînmatriculată. În septembrie 2009 a fost arestat de anchetatorii DNA București, în biroul său, exact când primea banii, 800 de lei, atât cât își permitea denunțătorul. În aceeași zi luase și șpagă în natură: niște carne de căprioară, pentru a „rezolva” la alt dosar în care era cercetată o altă persoană pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Viorel Vasile a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

2 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

3 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

4 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

4 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

5 ore ago