Un procuror care nu a acordat atenție detaliilor și a întocmit în pripă un rechizitoriu i-a dat ocazia criminalului de la Oravița să scape. Era cunoscut pentru faptul că solicita șpagă pentru a rezolva unele cazuri. Între timp a fost dat afară și a fost condamnat la închisoare. Iar Iancu Măran a ucis din nou.
În septembrie 2002, Iancu Măran a ucis-o pe Ionela Hurdela, o fetiță de 11 ani. A încercat să ardă cadavrul și și-a recunoscut fapta. Condamnat în ianuarie 2003, a ieșit de la închisoare doi ani mai târziu, după ce un avocat priceput a demontat punct cu punct rechizitoriul care îl trimisese după gratii. Viorel Vasile, la vremea respectivă șef al Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, n-a fost interesat să facă dreptate copilei ucise cu sânge rece.
Exact zece ani mai târziu, Iancu Măran a lovit din nou. O altă victimă, o altă familie îndurerată. Totul, din cauza unui procuror neglijent. Juriștii care au văzut rechizitoriul întocmit, în ianuarie 2003, împotriva lui Măran sunt de acord că acesta era foarte superficial. Expunerea are doar o filă și jumătate. Procurorul Viorel Vasile enumeră probele biologice găsite, dar nu spune cui aparțin. Vorbește despre trei declarații de martor, dar niciuna clară. Culmea, admite declarația inculpatului, dar o consideră puțin… credibilă. Altfel spus, se contrazice singur: are un cadavru, are declarația criminalului, dar n-o crede. În rechizitoriu este precizat, de asemenea, că la reconstituire a participat avocatul părții acuzate. Ulterior s-a notat că, de fapt, acesta nu era de față. De toate aceste „cârlige” s-a agățat, cu succes, Iancu Măran. Și a reușit să scape.
În 2002, procurorul Viorel Vasile avea cu totul alte preocupări. Din postura de șef încasa șpăgi, în bani sau bunuri ca să rezolve diverse dosare. Își cumpăra terenuri și și-a aranjat cele două vile, între care una de peste 300 mp. Și a continuat să facă asta până acum doi ani. În 2010 a fost dat afară din procuratură, după ce a fost prins în flagrant încasând o șpagă negociată la sânge.
Vasile ceruse 1.500 de lei ca să transforme în amendă administrativă dosarul deschis unui șofer care circulase cu o mașină neînmatriculată. În septembrie 2009 a fost arestat de anchetatorii DNA București, în biroul său, exact când primea banii, 800 de lei, atât cât își permitea denunțătorul. În aceeași zi luase și șpagă în natură: niște carne de căprioară, pentru a „rezolva” la alt dosar în care era cercetată o altă persoană pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Viorel Vasile a fost condamnat la zece ani de închisoare.
Comentarii prin facebook