Demersuri paralele la Bruxelles si Bucuresti pentru pregatirea perioadei 2014-2020

De joi au început lucrările Consiliului European, la care preşedintele Herman van Rompuy a prezentat o variantă de buget ce au fost realizată după consultările preliminare ale acestuia cu șefii delegațiilor țărilor participante.

Varianta de plecare este diferită de cea anunțată inițial, nu neapărat prin tăieri suplimentare, cât mai degrabă prin realocări pe capitole bugetare, care, se pare, avantajează ţările mici și ţările intrate în ultimii ani în UE, proiectele de coeziune primind în plus 11 miliarde de euro, ajungând astfel la 320 de miliarde.

De asemenea, un domeniu de care România e interesată direct, Politica Agricolă Comună, va avea o finanțare de 372 miliarde euro (o suplimentare de 7,7 miliarde), care, însă, va impune limite pentru fondurile de dezvoltare rurală (drumuri judeţene etc), în favoarea plăţilor directe, a subvenţiilor agricultorilor.

Principalele scăderi operate de Van Rompuy sunt la Competitivitate, 13,1 miliarde de euro, Securitate şi Cetăţenie – 1,6 miliarde şi la Europa Globală (unde este inclusă și rezerva de urgenţă a UE), 5,5 miliarde.

Nu în toate aspectele negocierilor România este avantajată, astfel că în propunerea de buget apare diminuarea cu 10% (de la 85% la 75%) a cofinanţării, scăderea prefinanțării la 2% (de la 7-9 procente), TVA-ul va fi neeligibil, astfel că impactul acestora în bugetul național ar fi 2,2-2,4 miliarde de euro pe an.

Întâlnirea începe sub auspicii rezervate, dar optimiste atât din partea președintelui Herman van Rompuy (summit-ul „ar putea fi lung şi complicat”), cât și a liderilor europeni, dintre care Angela Merkel care nu a exclus ca un nou summit să fie necesar pentru a se ajunge la un acord.

În același timp cu întâlnirile de la Bruxelles, ministrul Leonard Orban continuă demersurile pentru a crește rata de absorbție și pentru a pregăti România pentru perioada 2014-2020, prin semnarea, la București, a unui un acord privind „acordarea de asistență tehnică pentru consolidarea capacității în perioada financiara actuală, și pentru pregătirea cadrulul 2014-2020”, cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Acesta se dorește a fi un sprijin acordat României pe partea de implementare a proiectelor de care vor beneficia autoritățile de management ale programelor operaționale și beneficiarii, în principal, în domeniile eficiență energetică, dezvoltarea de servicii și proiecte municipale, și exploatarea privată și comercială a infrastructurii.

Sumele cu care se vor plăti aceste servicii de expertiză furnizate de BERD nu vor supune bugetul țării unor presiuni suplimentare, ci vor fi acoperite din programele de asistență tehnică ale fondurilor structurale și de coeziune, de care beneficiază România, (Programul Operațional Asistență Tehnică – POAT, Programului Operațional Regional – POR, Programul Operațional Sectorial Mediu – POS Mediu).

Share
Published by
editor

Recent Posts

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

11 minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

20 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago