Mănânci alimente „light” și, cu toate astea, nu scazi deloc în greutate? Ți-e foame mai tot timpul și te simți fără energie? Nutriționiștii au explicații: alimentele fără grăsimi sunt nesănătoase și nici măcar nu te ajută în dietă.
Mecanismul e simplu: grăsimile ajută transportul anumitor vitamine în organism. În lipsa lor nu se pot asimila anumiți nutrienți, iar fără nutrienți nu te saturi. Studii făcute la renumite universități din probează acest lucru: cel mai mult au slăbit persoanele care au inclus în alimentație cantități rezonabile de smântână, unt sau alte lactate produse la fermă, nedegresate industrial, în comparație cu aceia care s-au privat de laptele cu 3,5% grăsime și au băut varianta de numai 0,1%.
Laptele gras e foarte benefic organismului. Explicația: laptele este bogat în vitaminele A și D, care sunt solubile în grăsimi. Cu alte cuvinte, dacă nu ai grăsimi, nu ai vitamine care să se ducă în ficat și să ajute acolo la absorbția altor nutrienți. „Când scoți grăsimea din lapte nu mai asimilezi aceste vitamine importante. Alege-l, în schimb, pe cel cu 1,5% grăsime. El conține acidul lineolic care te ajută în procesul de slăbit, dar are și vitaminele necesare”, explică nutriționistul Erin Palinski.
Untul sau smântâna trebuie consumate așa cum se produc în mod tradițional. Variantele degresate declanșează în organism foame de neoprit. „Grăsimea este cea care te ajută să te saturi. Fără ea, vei mânca fără oprire și, chiar dacă alimentele degresate pe care le consumi sunt degresate, ele au totuși calorii”, a mai arătat nutriționistul. O înghețată de vanilie normală are aproximativ 230 de calorii, în timp ce una degresată are între 170 și 200 de calorii. La fel stau lucrurile și în cazul brânzeturilor.
Dressingul de salate „light” este, de fapt, un blocator al nutrienților. Cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA, Indiana, au descoperit că, deși sărac în grăsimi și calorii, acesta blochează absorbția nutrienților din fructe si legume. Cel mai bun dressing este cel cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
„Nu întotdeauna alimentele dietetice sunt şi sănătoase”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Sunt sănătoase alimentele dietetice naturale: fructe și legume proaspăt culese, carne slabă, iaurt. Cele asupra cărora se intervine artificial sunt nesănătoase. Înlocuirea zahărului cu edulcoranţi intenşi de sinteză (aspartam-E 951, acesulfam K-E 950, ciclamaţi-E 952, zaharină-E 954) sau a grăsimilor naturale cu grăsimi artificiale (margarine) transformă alimentele într-unele mult mai nocive decât variantele lor naturale.
Ianuarie este luna cu cele mai mari oferte și soldări la majoritatea brandurilor, iar magazinele…
Asociația Grupul de Acțiune Locală (GAL) Colinele Recaș anunță lansarea apelului de selecție pentru Măsura…
Anca Todoni, aflată pentru a doua oară la un turneu de Grand Slam pe tabloul…
Societatea de Transport Public Timișoara a anunțat că toate tramvaiele din parcul propriu vor fi…
În cursul zilei de 9 ianuarie, polițiștii Biroului Rutier Timișoara, sub coordonarea procurorului din cadrul…
Fostul deputat PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că situaţia din filial condusă de Marilen…