Categories: Sănătate

Alimentele „light”, dusmanul ascuns al oricarei diete

Mănânci alimente „light” și, cu toate astea, nu scazi deloc în greutate? Ți-e foame mai tot timpul și te simți fără energie? Nutriționiștii au explicații: alimentele fără grăsimi sunt nesănătoase și nici măcar nu te ajută în dietă.

Mecanismul e simplu: grăsimile ajută transportul anumitor vitamine în organism. În lipsa lor nu se pot asimila anumiți nutrienți, iar fără nutrienți nu te saturi. Studii făcute la renumite universități din probează acest lucru: cel mai mult au slăbit persoanele care au inclus în alimentație cantități rezonabile de smântână, unt sau alte lactate produse la fermă, nedegresate industrial, în comparație cu aceia care s-au privat de laptele cu 3,5% grăsime și au băut varianta de numai 0,1%.

Laptele gras e foarte benefic organismului. Explicația: laptele este bogat în vitaminele A și D, care sunt solubile în grăsimi. Cu alte cuvinte, dacă nu ai grăsimi, nu ai vitamine care să se ducă în ficat și să ajute acolo la absorbția altor nutrienți. „Când scoți grăsimea din lapte nu mai asimilezi aceste vitamine importante. Alege-l, în schimb, pe cel cu 1,5% grăsime. El conține acidul lineolic care te ajută în procesul de slăbit, dar are și vitaminele necesare”, explică nutriționistul Erin Palinski.

Untul sau smântâna trebuie consumate așa cum se produc în mod tradițional. Variantele degresate declanșează în organism foame de neoprit. „Grăsimea este cea care te ajută să te saturi. Fără ea, vei mânca fără oprire și, chiar dacă alimentele degresate pe care le consumi sunt degresate, ele au totuși calorii”, a mai arătat nutriționistul. O înghețată de vanilie normală are aproximativ 230 de calorii, în timp ce una degresată are între 170 și 200 de calorii. La fel stau lucrurile și în cazul brânzeturilor.

Dressingul de salate „light” este, de fapt, un blocator al nutrienților. Cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA, Indiana, au descoperit că, deși sărac în grăsimi și calorii, acesta blochează absorbția nutrienților din fructe si legume. Cel mai bun dressing este cel cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.

„Nu întotdeauna alimentele dietetice sunt şi sănătoase”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Sunt sănătoase alimentele dietetice naturale: fructe și legume proaspăt culese, carne slabă, iaurt. Cele asupra cărora se intervine artificial sunt nesănătoase. Înlocuirea zahărului cu edulcoranţi intenşi de sinteză (aspartam-E 951, acesulfam K-E 950, ciclamaţi-E 952, zaharină-E 954) sau a grăsimilor naturale cu grăsimi artificiale (margarine) transformă alimentele într-unele mult mai nocive decât variantele lor naturale.

Share
Published by
editor

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

O oră ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago