Ar fi trebuit să fie zile pline de bucurie pentru familia Alinei Lazăr, după ce a venit pe lume băiețelul pe care și l-au dorit atât de mult. Femeia de 30 de ani a murit însă în spital, așa că soțul ei, aflat în stare de șoc, se pregătește de înmormântare. Moartea Alinei Lazăr este prima din ultimii șapte ani înregistrată în Clinica „Bega”. Medicii așteaptă acum rezultatul necropsiei, care va stabili ce s-a întâmplat și dacă tragedia putea fi prevenită.
În 2006, Alina Tofan s-a căsătorit cu iubitul ei, Ciprian Lazăr. Se iubeau mult și plănuiau o viață frumoasă împreună. În 2010 a venit pe lume primul loc copil. Amalia-Maria are acum aproape trei ani și, de câteva zile, are un frățior. Andrei nu va ajunge însă să-și cunoască mama decât din poze. Alina Lazăr a murit la spital, în noaptea de marți spre miercuri. Bebelușul este internat în secția de Neonatologie a Clinicii „Bega”, iar medicii spun că starea lui de sănătate este bună. Tatăl și soțul Alinei sunt în stare de șoc. Moartea femeii i-a dat complet peste cap, la fel ca și pe medici. „Din 2006 nu am mai avut decese în spital. Atunci a fost tot așa, un caz cu o complicație majoră a uterului”, spune dr. Doru Anastasiu, șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Bega” a Spitalului Județean Timișoara.
Alina Lazăr a avut o sarcină cu probleme de la bun început. Venea periodic la consult, știind că are placenta poziționată anormal. Marți dimineață era pregătită pentru cezariană. Atunci a început coșmarul. „La un moment dat a cerut să meargă la toaletă, iar atunci s-a declanșat hemoragia. Până să ajungă la sala de operații pierduse aproape un litru de sânge.
La 10 dimineața s-a născut copilul, prin cezariană, apoi au fost două intervenții prin care am încercat s-o salvăm pe mamă. Soluția era scoaterea uterului. La ora 16,30 am intrat a treia oară în sală, însă din cauza hemoragiei puternice nu am reușit s-o salvăm. Este o tragedie, nu doar pentru familie, dar și pentru noi.
Placenta era inserată pe cicatricea de la cezariana inițială, astfel că atunci când s-a pornit sângerarea, aceasta nu a mai putut fi oprită. Mama intrase în ceea ce se numește coagulare intravasculară diseminată, adică sângele nu se mai coagula”, explică dr. Anastasiu.
Alina Lazăr nu a apucat să vadă băiețelulul pe care și l-a dorit atât. Medicii i-au dus trupul la Institutul de Medicină Legală, pentru necropsie. Speră ca în urma analizelor să afle exact ce s-a întâmplat și să înlăture orice dubiu de malpraxis.
Placenta praevia reprezintă o situație în care placenta este atașată aproape de sau acoperă cervixul (deschiderea uterului). Placenta se formează pe peretele intern al uterului, la scurt timp după concepție, de obicei deasupra cervixului. Într-unul din 200 de cazuri, placenta se formează la baza uterului, acoperind parțial sau total cervixul. Statistic, 99% din femeile cu placenta praevia își duc cu bine sarcina până la capăt. Joi, medicii de la Clinica „Bega” s-au confruntat cu un caz similar, reușind să salveze pacienta.
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…
Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…